Ovaj puter je vrlo zdrav jer ne sadrži dodate šećere i jednostavno se pravi. Odličan je za doručak ili užinu, a deca će ga obožavati!
Potrebni sastojci za puter od jabuke
* 21 cela jabuka srednje veličine. Koristite slatke sorte kako ne bi bilo potrebno da dodajete mnogo šećera
* 4 i po šolje nezaslađenog soka od jabuke
* 3/4 mlevenog karanfilića
* 6 kašika jabukovog sirćeta
* 3/4 mlevenog muskatnog oraščića
* 1/3 kašičice morske soli
* 3 kašičice mlevenog cimeta
Priprema putera
Jabuke najpre oljuštite, iseckajte pa stavite u šerpu, a onda dodajte i ostale sastojke. Smesu promešajte kako bi se sve lepo sjedinilo.
Poklopite šerpu i kuvajte na laganoj vatri 12 sati. Najbolje bi bilo ostaviti puter da se kuva noću.
Kada se smesa skuva, ostavite ga da se ohladi oko sat vremena, a jabuke bi trebalo da budu vrlo meke i tamno smeđe boje kada su skuvane.
Ako želite da puter ima glatku konzistenciju, koristite blender da izmiksate smesu.
Kada se puter potpuno ohladi, čuvajte ga u frižideru do dve nedelje. Osim toga, puter možete pasterizovati u vodi ili čuvati zamrznut do 6 meseci.
Prijatno!