Ako želite da kod kuće pripremite savršene pivske lignje, uz nekoliko jednostavnih trikova, ovo je recept za vas.
Sveže lignje (očistiti ako nisu već pripremljene)
3 jajeta
Brašno
Prezle sa susamom
Pivo
Ulje za prženje
So
Limun
Tartar sos (ili sos po izboru)
Priprema lignji
Ako koristite cele lignje, pažljivo ih očistite i operite pod mlazom hladne vode. Zatim ih isecite na kolutove debljine do jedan cm.
Mariniranje
Stavite kolutove lignji u činiju, prelijte pivom i ostavite da odstoje 15-ak minuta. Ovo će im dati dodatnu mekoću i aromu.
Pohovanje
Umutite jaja i posolite. U dve posebne posude stavite brašno i prezle sa susamom.
Svaki kolut uvaljajte prvo u brašno, zatim u jaja, pa u prezle.
Prženje
U dubokoj šerpi zagrejte ulje na srednjoj temperaturi. Pržite lignje dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave. Izvadite ih i položite na papirni ubrus da upije višak masnoće.
Serviranje
Poslužite uz kriške limuna i omiljeni sos – preporučujemo domaći tartar.
Glas Javnosti/ T02S