Pohovane palačinke su hrskavo savršenstvo. Ipak, mnogi ih izbegavaju zbog prženja u dubokom ulju. Međutim, ako promenite tehniku pripreme, nećete morati da se odreknete ovog specijaliteta.
Pečenjem u rerni, pohovane palačinke postaju laganije, ali i dalje ostaju hrskave.
Potrebno je:
- 8 palačinki
- 200 g šunke
- 100 g mocarela sira
- 100 g tvrdog sira za picu
- 70 g mlečnog namaza
- biber
- prstohvat origana
- malo muskatnog oraščića
- 3 jaja
- oko 150 g prezli
- 80 g otopljenog maslaca za premazivanje pre pečenja
Za sos:
- 50 g majoneza
- 10 g senfa
- pola kašičice kopra
- 2 čena belog luka
- prstohvat čilija
- 2 decilitra kefira - možete da koristite i 200 g kiselog mleka
Priprema:
1. U posudu narendajte šunku, mocarela sir, tvrdi sir i dodajte mlečni namaz, origano, biber i, opcionalno muskatni oraščić.
2. Smesu dobro promešajte viljuškom, pa podelite na 8 jednakih delova, odnosno trougla. Svaki deo stavite na palačinku, pa je zamotajte. Zamotane palačinke zatim panirajte u jajima i prezli.
3. Posložite ih na pleh za pečenje dimenzija 30 x 20 centimetara i premažite ih otopljenim maslacem. Palačinke se u rerni peku pola sata na 200 stepeni sa uključenim gornjim i donjim grejačem.
4. Ako ćete koristiti ventilator, u tom slučaju pecite oko 7-8 minuta kraće na istoj temperaturi. Palačinke možete poslužiti uz neki omiljeni sos ili možete da napravite sos od majoneza, senfa, kopra, belog luka, čilija i kefira.
Glas Javnosti/ K04S