Pravljenje ajvara ume da potraje, ali jedan detalj najčešće pravi najveći problem.To je način na koji ljuštite pečenu papriku. Mnoge domaćice prilikom “ljuštenja” prave grešku, a to je ključno što vam se ajvar satima kuva.
Ovaj trik može da produži i rok trajanja ajvara. Rešenje je prosto: papriku ljuštite samo na jedan način, a rezultat će biti gušći, aromatičniji ajvar koji se brže skuva i vaša zimnica će biti bolja nego ikada.
Potapanje pečene paprike u posudu s vodom tokom ljuštenja.
Paprika tako upije vodu, izgubi dimni pečeni ukus i razredi masu za ajvar.
Posle pečenja, paprike ubacite u kesu da se potpare i lakše oljušte.
Kad se prohlade, ljuštite ih na suvo.
Ruke brišite papirnim ubrusom; ako treba, kratko umočite samo ruke, nikako papriku.
Ostavite oljuštene paprike da se ocede, ali bez ispiranja.
U smesi ima manje vode, pa ajvar brže dostiže pravu gustinu.
Sačuva se prepoznatljiv šmek pečenja, umesto da ostane u vodi.
Manje je rizika da ajvar ostane vodenast i da se posle brže pokvari.
Probajte ovako i videćete razliku u ukusu i vremenu kuvanja.ž
Glas javnosti /U01S