Potaž
Sastojci:
Priprema:
U šerpi zagrejte maslinovo ulje i propržite sitno seckani crni luk dok ne omekša. Dodajte seckani beli luk i pržite još minut. Zatim dodajte krompir isečen na kockice i propržite sve zajedno nekoliko minuta. Sipajte povrtni bujon u šerpu i dodajte pečene paprike. Kuvajte sve dok krompir ne omekša, oko 15-20 minuta.
Kada je povrće kuvano, sklonite šerpu sa vatre i smesu izblendajte štapnim mikserom dok ne dobijete glatku kremastu teksturu. Ako želite da potaž bude kremastiji, dodajte pavlaku i dobro promešajte. Dodajte mlevenu papriku, so i biber po ukusu. Kuvajte još par minuta kako bi se svi ukusi sjedinili.
Crvena pasta
Sastojci:
Priprema:
U dubljem tiganju zagrejte maslinovo ulje, pa dodajte sitno seckani crni luk i pržite dok ne postane staklast. Dodajte sitno seckani beli luk i kratko propržite. Zatim dodajte ispečene i iseckane paprike. Kuvajte nekoliko minuta, dok se sve lepo ne sjedini.
Skuvajte pene prema uputstvu sa pakovanja, u posoljenoj vodi, dok ne budu al dente. Ocedite ih, ali sačuvajte malo vode od kuvanja. Pomešajte sos sa testeninom, dodajte rendani parmezan, so i biber po ukusu, kao i mlevenu papriku. Ukoliko je sos previše gust, dodajte malo vode od testenine da ga razredite.
Menemen
Sastojci:
Priprema:
Jaja izvadite ranije iz frižidera da budu sobne temperature. Operite paprike, paradajz i ljutu papričicu, pa im izvadite seme i iseckajte. Sitno isecite crni i beli luk. Stavite puter i ulje u zagrejan tiganj pa otopite puter na srednjoj vatri. Dodajte iseckane paprike, posolite, pa posle dodajte i luk i propržite. Zatim dodajte beli luk, papričicu, biber i paradajz, ali pazite da ne zagori. Dodajte jaja, posolite, varjačom promešajte pa začinite. Ugasite ringlu, poklopite i ostavite malo da se uhvati korica.
Glas javnosti/A03S