etar I Petrović Njegoš, na povratku iz Rusije, iz Trsta 1786. godine doneo svom narodu krompir. Kačamak je spadao u sirotinjska jela i u prošlosti se služio samo ukućanima, a pred goste su se uvek iznosila skuplja jela. Danas ovo poznato jelo možemo pronaći i u poznatim restoranima i to po visokim cenama. Ako želite da naučite kako se sprema pravi crnogorski kačamak onda je ovo pravi recept za vas
Priprema: Krompir oljuštite i stavite u šerpu, pa prelijte vodom i posolite. Kada proključa dodajte brašno i promešajte. Ostavite da vri nekih 10 minuta, pa smanjite vatru i kuvajte još pola sata. Nemote da vas brine ako je negde ostalo živo brašno,a ako posle tih 40 minuta ima previše vode, malo je ocedite, ali nemojte da preterate.Zatim uzmite varajču i dobro mešajte dok se krompir i brašno potpuno ne sjedine. U šerpicu sipajte mleko, pa dodajte kajmak i pavlaku i promešajte.