Glas Javnosti


KAKO DA JEDETE TESTENINU KAO ITALIJANI: PRAVILA koja MORATE ZNATI

Hrana
Autor: Glas javnosti

Mnogi uživaju u italijanskoj kuhinji a naročito u raznovrsnosti testenina i mogućnostima da se one jedu sa raznim sosevima. No, da li znate kako da pravilno jedete špagete, njoke, kanelone ili lingvine?

Prvo i osnovno, ukoliko nisu u pitanju deca, kašike se nikada ne koriste kada se jedu testenine. 

Italjijani jedu skoro sve testenine na tanjirima, ne u činijama. Jedu ih tako što postave viljušku na dno tanjira i onda je uvrću. Nikako ne koristite nož i ne secite testenine!

Ne preterujte sa rendanim sirom. Ako sos za pastu sadrži rečnu ribu ili bilo koju morsku hranu, sir se i ne stavlja. Ukoliko pasta koja vam je servirana već sadrži sir, ne tražite da se dodaje još, posebno ako je svež sir kao što je mocarela. Neki čak kažu da je traženje dodatnog sira na pastu greh. 

Italijanski redosled hrane u obroku je sledeći: salata se služi posle testenina. Prvo se počinje sa predjelom kao što su suvo meso, sir, turšija i hleb. Sledeća se služi pasta ali ne u ogromnim količinama! Posle nje sledi jelo sa mesom a na kraju ide dezert.

Takođe, vodite računa koji sosevi idu sa kojom vrstom testenine. Sos sa krupnim sastojcima će spadati sa nudli, na primer. 

(Glas javnosti/NowThisNews)

Pratite nas na našoj Facebook , Instagram , Telegram , Tiktok , Jutjub stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR