Srbija ima bogatu, snažnu i prepoznatljivu gastronomsku tradiciju, zasnovanu na roštilju, kvalitetnom mesu i receptima koji se prenose generacijama. Među brojnim jelima koja su obeležila domaću kuhinju, jedno je uspelo da izađe van granica regiona i postane poznato širom sveta – ćevapi.
Danas se ćevapi služe u restoranima i street-food lokalima od Evrope do Amerike i Australije, a upravo način pripreme i ukus razvijeni na ovim prostorima učinili su ih globalno prepoznatljivim. Iako su kroz istoriju postojali različiti uticaji, savremeni ćevapi kakve poznaje ceo svet oblikovani su u Srbiji i na Balkanu, sa posebnim mestom u srpskoj kulinarskoj tradiciji.
Koreni ovog jela vode do osmanskog perioda, ali su Srbi tokom decenija usavršili recept, način obrade mesa i pečenja. Posebno mesto zauzima leskovačka roštiljska škola, koja je postavila standarde – od odnosa mesa i začina, do pečenja na ćumuru.
Ćevapi su jednostavni, ali zahtevni: bez dodataka, bez improvizacija, sa jasnim pravilima. Upravo ta kombinacija jednostavnosti i punog ukusa učinila ih je idealnim jelom za svetski street food.
Danas se ćevapi često nazivaju “Balkan sausages” ili “Balkan kebab”, ali se originalni naziv sve češće zadržava – upravo zbog autentičnosti. U mnogim zemljama predstavljaju prvo jelo sa kojim se stranci susretnu kada upoznaju srpsku kuhinju. Uz lepinju, luk i kajmak, ćevapi su postali gastronomski ambasador Srbije, rame uz rame sa pljeskavicom i ajvarom.
Glas javnosti /M03S