Mnogi restorani u Parizu serviraju baget hleb besplatno. U većini slučajeva količina hleba koju možete pojesti je neograničena.
Italija je prva po proizvodnji vina a Francuska druga s tim što Francuska izvozi više od svih konkurenata zajedno.
Za ispijanje vina ili piva u Francukoj je dovoljno da napunite 16 godina.
Glavni obroci su ručak ili večera. Doručak je uobičajeno oskudniji i to je obično kroasan sa kafom. Večra se ne služi pre 19h a nekada je i kasnije.
Jedno od najomiljenijih jela su kuvani puževi sa sosem od putera i peršuna. Taj recept datira još iz antičkih vremena. Još jedno divno jelo koje bi trebalo da probate su sirove ostrige. Služe se sa hlebom i puterom, sirom, limunom zajedno sa vinom Sauvignon blanc.
Obroci u Francuskoj su odlično vreme za druženje te traju dugo i Francuzi veoma uživaju u njima. Pauze za ručak u vreme radnog dana su bitne i ponekad traju i dva sata.
Pojedine oblasti u Francukoj proizvode sireve kakvih nema u drugim oblastima. U centralnim i južnim delovima se jede jelo aligot koje se pravi od pirea, putera, belog luka, pavlake i topljenog sira.
Francuzi proizvode 365 vrste sira a sa varijacijama broj prelazi i 1000.
Supermarketi ne smeju da bacaju hranu koja je pred istekom roka. Ta hrana se mora donirati organizacijama koje će je proslediti siromašnima.
Zna se da je Tomas Džeferson recept za pomfrit u SAD doneo iz Francuske ali ipak postoje indicije da su Indijanci iz Perua i Bolivije uživali u takvoj hrani pa se pretpostavlja da su Španci preneli recept u Evropu a samim tim i u Francusku.
(Glas javnosti/LeFoodist)