Glas Javnosti


KAKO TO RADE FRANCUZI: 10 ZANIMLJIVIH ČINJENICA O FRANCUSKOJ KUHINJI

Hrana
Autor: Glas javnosti

Francuska ima prednost savršene klime i geografske lokacije te su stoga i veoma posvećeni kulinarstvu i uživanju u hrani. Francuzi u ishrani imaju stvari za koje ih ostatak sveta čak i osuđuje. Njihova kuhinja je raznovrsna i veoma ukusna.

Baget hleb je besplatan

Mnogi restorani u Parizu serviraju baget hleb besplatno. U većini slučajeva količina hleba koju možete pojesti je neograničena.

Francuska je druga u svetu po proizvodnji vina

Italija je prva po proizvodnji vina a Francuska druga s tim što Francuska izvozi više od svih konkurenata zajedno.

Foto: Pixabay

Limit godina za konzumaciju alkohola je samo 16 godina

Za ispijanje vina ili piva u Francukoj je dovoljno da napunite 16 godina.

Doručak nije najvažniji obrok

Glavni obroci su ručak ili večera. Doručak je uobičajeno oskudniji i to je obično kroasan sa kafom. Večra se ne služi pre 19h a nekada je i kasnije. 

Puževi i ostrige su omiljena hrana

Jedno od najomiljenijih jela su kuvani puževi sa sosem od putera i peršuna. Taj recept datira još iz antičkih vremena. Još jedno divno jelo koje bi trebalo da probate su sirove ostrige. Služe se sa hlebom i puterom, sirom, limunom zajedno sa vinom Sauvignon blanc

Pauze za ručak traju i do dva sata

Obroci u Francuskoj su odlično vreme za druženje te traju dugo i Francuzi veoma uživaju u njima. Pauze za ručak u vreme radnog dana su bitne i ponekad traju i dva sata. 

Foto: Pixabay

Razne oblasti imaju različite kuhinje

Pojedine oblasti u Francukoj proizvode sireve kakvih nema u drugim oblastima. U centralnim i južnim delovima se jede jelo aligot koje se pravi od pirea, putera, belog luka, pavlake i topljenog sira.

U Francuskoj postoji mnogo vrsta sireva

Francuzi proizvode 365 vrste sira a sa varijacijama broj prelazi i 1000.

Bacanje hrane je protivzakonito

Supermarketi ne smeju da bacaju hranu koja je pred istekom roka. Ta hrana se mora donirati organizacijama koje će je proslediti siromašnima.

Pomfrit (na engleskom French fries) nisu izmišljeni u Francuskoj 

Zna se da je Tomas Džeferson recept za pomfrit u SAD doneo iz Francuske ali ipak postoje indicije da su Indijanci iz Perua i Bolivije uživali u takvoj hrani pa se pretpostavlja da su Španci preneli recept u Evropu a samim tim i u Francusku.

(Glas javnosti/LeFoodist)

 

Pratite nas na našoj Facebook , Instagram , Telegram , Tiktok , Jutjub stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR