Priprema se od kajmaka, jaja i čuvenog pretopa, zapeče se i osvaja svakoga ko je proba. A što se tiče svih nas koji su je bar jednom jeli, možemo reći da je bez konkurencije i zaslužuje ubedljivo prvo mesto.
Zlatibor i okolina odavno su poznati po svojoj bogatoj gastronomskoj tradiciji, a jedan od njegovih najvećih kulinarskih zvezda jeste čuvena komplet lepinja. Malo je reči da bismo ishvalili ovo jelo, jer ono samo govori za sebe - često se pojavljuje na prestižnim svetskim listama, a sada se našlo i među najboljim jelima na svetu.
Iako je hranljiv i veoma kaloričan, ovaj specijalitet se najčešće jede za doručak i najbolje prija uz čašu jogurta ili kiselog mleka. Za najautentičnije iskustvo, preporučuje se da se jede rukama.
Ovaj delikates se sastoji od tradicionalne lepinje koja se preseče na pola, premaži gustim kajmakom i prelije jajetom. Kombinacija se nakratko zapeče, a zatim treba da se prelije mešavinom tople masnoće, lokalno poznate kao pretop.
Komplet lepinja je ostvarila je najvišu prosečnu ocenu od 4.50/5 na osnovu 453.720 važećih korisničkih ocena za 11.781 jelo - računajući samo ocene korisnika koji su zaista probali jelo. Rangiranje pokreću algoritmi koji strogo filtriraju botove i nacionalističke glasačke obezbeđujući čistu demokratsku matematiku: bez žirija, bez magije, naglašava Tejst Atlas.
Na društvenim mrežama je bilo samo reči hvale, ali su neki primetili da na zvaničnom videu fali gastrinomska magija - pretop.
Prema toj rang listi, najbolje jelo na svetu je vori-vori iz Paragvaja, slede pica napolitana iz Italije, Tajarin al Tartufo takođe iz Italije.
Komplet lepinju ili "lepinju sa sve", kako su je nekad zvali, registrovao je 2005. godine Dragan Lazić, vlasnik Pekarske radnje Šuljaga u Užicu. On je pre izvesnog vremena za RT Balkan pojasnio kako se pravi nezaboravni specijalitet jakog ukusa: "Kod nas u radnji je kompletna proizvodnja i lepinje pečemo u srpskoj zidanoj peći. Svakoj se odseče poklopac, pa se stave kajmak, jaja i sve se dobro izmućka. Zapeče se dok ne bude rumena, a po želji mušterija se doda pretop", objasno je tada Dragan.
Glas javnosti / R02S -