Glas Javnosti

LETO U TEGLI: Idealna zimnica za novopečene domaćice

Hrana
Autor: Glas javnosti

Uživajte u zdravom i ukusnom zalogaju koji savršeno ide uz šnicle

Provansalska kuhinja, poznata po svojoj eleganciji i jednostavnosti, pruža savršen balans zdravih i aromatičnih jela koja oduševljavaju gurmane širom sveta. Posebno mesto u ovom kulinarskom stilu zauzima povrće, koje ne samo da igra ključnu ulogu u vegetarijanskim specijalitetima, već je i zvezda mnogih tradicionalnih jela.

Zahvaljujući svojim svežim, vibrantnim sastojcima i jednostavnom pristupu pripremi, provansalsko povrće steklo je gotovo kultni status među ljubiteljima zdrave hrane. Od tikvica i patlidžana, preko šarenih paprika do sočnih paradajza, svaki sastojak doprinosi bogatstvu ukusa koji Provansu čini kulinarskim rajem.

Upravo zato, priprema provansalskog povrća kao zimnice omogućava vam da tokom čitave godine uživate u esenciji leta, čuvajući sve te divne ukuse i arome za hladnije dane. Pretvorite svoje omiljeno povrće u dekorativne tegle pune zdravlja, idealne za obogaćivanje svakodnevnih obroka ili kao poseban dodatak prazničnim stolovima.

Vreme pripreme:

  • 55 minuta

Sastojci za 2 tegle (od 450 ml):

  • 2 tikvice
  • 1 patlidžan
  • 1 žuta i
  • 1 zelena paprika
  • 2 paradajza
  • 2 crna luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 grančice ruzmarina
  • 2 grančice timijana 
  • 400 ml maslinovog ulja
  • 3 kašike limunovog soka
  • 1 kašičica smeđeg šećera
  • 1 kašičica semena komorača (divlja mirođija)
  • so, biber

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa.

2. Očistite tikvice i patlidžan, operite, osušite i isecite na tanke kriške a paprike na trakice.

3. Operite, očistite i isecite paradajz na kockice.

4. Ogulite luk i isecite ga na kockice.

5. Začinsko bilje operite, osušite, pomešajte sa pripremljenim povrćem i rasporedite u dublji pleh.

6. Oljuštite beli luk, isecite ga na tanke kriške i pomešajte ga sa 8 kašika ulja, šećerom, semenkama komorača i biberom.

7. Ovom smesom ravnomerno pospite povrće i posolite.

8. Pecite povrće oko 30 minuta i u međuvremenu ga okrenite.

9. Podelite povrće i začinsko bilje u tegle.

10. U svaku sipajte ulje toliko da pokrije sve sastojke.

11. Zatvorite tegle i ostavite da se ohlade. Ostavite povrće da odstoji najmanje dva dana.

Držite ga na tamnom i hladnom mestu.



Glas javnosti/D03S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR