Bliži se Vaskrs, a s njim i tradicionalna svečana trpeza na kojoj će se u mnogim domovima naći jagnjetina. Ovo omiljeno praznično jelo simbol je slavlja i okupljanja. Ipak, iako je jagnjetina nutritivno bogata i izvor visokokvalitetnih proteina, nije idealan izbor za svakoga.
Za određenu grupu ljudi može da predstavlja zdravstveni rizik, i zato se rizičnoj grupi i preporučuje da ograniči unos jagnjetine, ili da je potpuno izbaci iz ishrane.
Jagnjetina, posebno masniji delovi, bogata je zasićenim mastima i holesterolom, što može povećati rizik od srčanih bolesti. Preterana konzumacija crvenog mesa povezana je sa povišenim LDL (“lošim”) holesterolom, što može dovesti do zakrčenja arterija i povećanja rizika od srčanog i moždanog udara.
Preporuka: Ako imate problema sa visokim holesterolom, hipertenzijom ili kardiovaskularnim bolestima, trebali biste da ograničite unos jagnjetine ili da birate delove koji nisu masni.
Jagnjetina, posebno masniji delovi, bogata je zasićenim mastima i holesterolom, što može povećati rizik od srčanih bolesti. Preterana konzumacija crvenog mesa povezana je sa povišenim LDL (“lošim”) holesterolom, što može dovesti do zakrčenja arterija i povećanja rizika od srčanog i moždanog udara.
Preporuka: Ako imate problema sa visokim holesterolom, hipertenzijom ili kardiovaskularnim bolestima, trebali biste da ograničite unos jagnjetine ili da birate delove koji nisu masni.
Masnija jagnjetina može biti teška za varenje, pogotovo za osobe koje pate od:
Glas javnosti /U01S