Za testo vam je potrebno 4 šoljice (od 80 ml) griza, 4 šoljice brašna, 5 šoljica vode, 2 šoljice kisele vode, 2 šoljice šećera, 1 kesica vanilinog šećera, 1 kesica praška za pecivo, 100 g mlevenog lešnika, 100 g suvog grožđa, dok će vam za sirup biti potrebno 6 šoljica šećera i 5 šoljica negaziranog soka od pomorandže.
Najpre pripremite testo tako što ćete u jednu činiju pomešati brašno, griz, prašak za pecivo, vanilin i običan šečer. Potom dodajte lešnike i suvo grožđe koje je prethodno 15-ak minuta bilo preliveno vrelom vodom, pa ga ocediti. Sve to lepo sjedinite. Pomešajte običnu i kiselu vodu, pa prelijte preko suvih sastojaka. Dobro promešajte, da bi se smesa sjedinila.
Smesu sipajte u pleh obložen pek papirom i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 170 stepeni. Čačkalicom probati da li je kolač ispečenpa ga izvadite da se ohladi kada bude gotov, piše najzena.rs.
Potom pripremite sirup tako što ćete u šerpu uliti sok od pomorandže zajedno sa šećerom. Pustite ga da provri, pa sklonite sa vatre. Skinite pek papir sa kolača, vratite ga u pleh i isecite, a potom prelijte vrelim sirupom. Kada se kolač ohladi i upije, servirajte ga i uživajte!
Prijatno!