Glas Javnosti

ODABRANO 100 SVETSKIH NAJBOLJIH KUHINJA! SRBIJA ZAUZIMA VISOKO MESTO: Ovo je naše NAJBOLJE ocenjeno jelo (FOTO)

Hrana
Autor: Glas javnosti

Odabrano je 100 najboljih svetskih kuhinja među kojima je i naša zemlja. Lista je napravljena prema nedavnoj studiji Taste Atlas Awards 2023/24. koja se zasniva na 271.819 ocenjenih jela i 80.863 ocenjenih prehrambenih proizvoda. Koju poziciju je zauzela Srbija i zahvaljujući kojim specijalitetima?

Prva na listi najboljih svetskih kuhinja jeste Italija, Japan je na drugom mestu iako ima istu prosečnu ocenu, ali je prevagnula ocena koja je dodeljena čuvenom italijanskom specijalitetu pici koja je i najbolje ocenjeno jelo iz ove zemlje (ocena je 4.9 od maksimalnih pet). Trećeplasirana je Grčka.

Slede Portugal, Kina, SAD je na 16. mestu, Australija na 50. poziciji, dok je Engleskoj pripalo 39. mesto. U top 10 su: Indonezija, Meksiko, Francuska, Španija i Peru.

Naša zemlja je na sjajnom 20. mestu! Kuhinja naše zemlje dobila je prosečnu ocenu 4.45 isto koliko i Hrvatska koja je na 19. poziciji. Mađarska je 21. a BIH na 27. poziciji. Crna Gora je 80. na listi, a Slovenija 67.


(Printskrin Taste Atlas Awards)

Na posebnoj listi najboljih svetskih jela pobedila je brazilska pikanja, odrezak, najfiniji komad govedine. Na drugom mestu je malezijski somun "roti canai", dok je treću poziciju zaslužio tajlandski specijalitet "phat kophrao", koji se tradicionalno priprema od svinjetine ili piletine, i začini tajlandskim bosiljkom, čilijem i belim lukom, a služi se sa jasminovim pirinčom.

Na toj listi ocene su date u poređenju sa ostalim konkurentskim jelima.


(Printskrin Taste Atlas Awards)

Italijanska pica Napoletana je četvrto najbolje jelo na svetu, a pete su kineske knedle Napoletana.

Svaka nacionalna kuhinja detaljno je predstavljena pa su tako izdvojeni restorani u Srbiji koje treba posetiti.

U delu najbolja sprska jela na sajtu Taste Atlas, gde se detaljno opisuje naša kuhinja, izdvojeni su: pljeskavica, pasulj, ajvar, gibanica, slatko, makovnjača, burek sa sirom, sarma, Karađorđeva šnicla, prebranac, krofne, urbenes, podvarac, proja, popara...


(Printskrin Taste Atlas Awards)

Jela su podeljena po krajevima naše zemlje gde su i najzastupljenija ili odakle potiču. Većina jela su ocenjena. Pljesvakice su dobile ocenu 4.4, ajvar 4.5, pasulj 4.3, burek sa sirom 4.5, zlatiborska komplet lepinja 4.7, podvarak 4.2, gibanica 4.2, leskovački roštilj 4.6, slatko od smokve 4.2.

U odeljku najpopularniji srpski prehrambeni proizvodi nalaze se sledeća jela (takođe razvrstana po krajevima naše zemlje i ocenjena): čvarci - 3.7, pirotska peglana kobasica -4.5, sjenički sir- 4.1, zlatiborska pršuta- 4.1, petrovački kulen- 4.5, zlatiborski sir- 4.2, futoški kupus - 4.5, užička pršuta- 4.4, miročki sir- 4.4.

Izdvojena su i najpopularnija srpska pića: rakija (4.0), šljivovica (4.0), viljamovka (4.4), tamjanika (4.2), dunjevača (4.2).


(Printskrin Taste Atlas Awards)

Kada se podvuče crta, najbolje ocenjena jela odnosno pića iz naše zemlje su:

- komplet lepinja (4.7)

- leskovački roštilj (4.6)

- ajvar (4.5)

- burek sa sirom (4.5.)

- pirotska peglana kobasica (4.5)

- pazarske mantije (4.5)

- futoški kupus (4.5)

- petrovački kulen (4.5)

- leskovački domaći ajvar (4.5)

- sarma (4.4)

- pljesvakica (4.4)

- viljamovka (4.4).


Glas javnosti/B06S

Pratite nas na našoj Facebook , Instagram , Telegram , Tiktok , Jutjub stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR