Nova studija Univerzitetske bolnice u Kopenhagenu pokazala je da konzumiranje hrane bogate kalijumom, poput avokada, banana i spanaća, može da umanji rizik od srčanih oboljenja, hospitalizacije i smrti za 24 odsto.
Kalijum povećava količinu soli koju telo crpi iz krvotoka, a jedan od autora studije Hening Bundgard rekao je da je ljudsko telo evoluiralo na ishrani bogatoj kalijumom, a siromašnoj natrijumom, ali da se danas konzumira više natrijuma i manje kalijuma.
"Sada težimo ka modernoj ishrani koja se sastoji od prerađene hrane i što je više prerađene, vidimo sve više i više natrijuma u hrani, a manje kalijuma, što znači da se odnos između njih promenio sa 10:1 na 1:2", rekao je on.
Bundgard je napomenuo da je kalijum ključan za srčanu funkciju i da nizak nivo kalijuma povećava rizik od aritmija, srčane insuficijencije i smrti, prenosi Gardijan.
U studiji je učestvovalo 1.200 srčanih pacijenata u Danskoj sa implantabilnim kardioverter defibrilatorima (IKD), od kojih je polovina dobila savete o ishrani kako da povećaju nivo kalijuma.
"Imamo listu (namirnica) koju smo dali pacijentima. Pratili smo opšta uputstva za ishranu, (poznatu kao) piramida namirnica. Bela cvekla, cvekla, kupus i tako dalje su sve dijete bogate kalijumom. Nismo preporučili meso, koje je takođe bogato kalijumom, jer je takođe bogato natrijumom i deluje kontra-reagujući na povećanje kalijuma", rekao je on.
Povećanje nivoa kalijuma u krvi u ishrani povezano je sa značajno manjim rizikom (24 odsto) od srčanih oboljenja, hospitalizacije povezane sa srčanim oboljenjima ili smrti od bilo kog uzroka, pokazali su rezultati.