Glas Javnosti


Ovaj sastojak daje "restoranski šmek" svakom jelu

Hrana
Autor: Glas javnosti

Ponekad vam se čini da ste sve uradili "po pravilima", ali jelu ipak nedostaje ono nešto - dubina ukusa, zaokruženost, ili jednostavno taj restoran-efekat.

Nije stvar u komplikovanim tehnikama ni skupim namirnicama. Često je razlika u jednom jednostavnom sastojku koji profesionalni kuvari stalno koriste, a kod kuće ga mnogi zaboravljaju - maslacu.

Dodavanje komadića maslaca na samom kraju kuvanja klasičan je kulinarski trik koji poboljšava gotovo svako jelo - od umaka, preko povrća, do mesa i rižota. Maslac obogaćuje teksturu, daje sjaj i laganu kremastu teksturu, a ukusu jela dodaje dubinu i zaokruženost.

U restoranima se ovo zove monter au beurre, a ideja je da se maslac umeša kad je jelo gotovo ili tik pred kraj, kad je vatra već ugašena. Dovoljna je mala količina, kašičica ili dve - da dobijete potpuno drugačiji rezultat.


U umacima, maslac pomaže da se sve poveže i dobije glatka tekstura, bez zgušnjivača. Kod pečenja mesa možete dodati maslac u tiganj pri kraju i prelivati meso kašičicom za dodatnu sočnost i aromu. Kod rižota, maslac je ključan za onu završnu kremastu teksturu.
 
Čak i kuvani pirinač ili testenina mogu izgledati "fensi" ako ih lagano promešate s malo maslaca i začinima. Povrće sotirano s maslacem umesto ulja dobija bogatiji ukus, a supa s komadićem maslaca u tanjiru odmah deluje punije.
 
Naravno, sve s merom - poenta nije natopiti jelo, nego zaokružiti ga. A ako koristite kvalitetan maslac, razlika se oseti odmah.

Glas javnosti /B03S 

Pratite nas na našoj Facebook , Instagram , Telegram , Tiktok , Jutjub stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR