Švajcarski sir Le Gruyère AOP Vieux trijumfovao je na takmičenju Mondial du Fromage 2025, koje se održalo sredinom septembra u Turu, u Francuskoj, okupivši vodeće ljude iz industrije sira iz celog sveta.
Višednevni događaj uključivao je sajam, degustacije pod stručnim nadzorom i takmičenje najboljih proizvođača sireva na svetu.
"Svet zanatskih sireva je poput globalnog sela“, kaže je Adam Džej Moskovitz, predsednik njujorške organizacije Maker to Monger i trener američkog tima. "Sir je sjajan učitelj, a Mondial je jedno od onih iskustava gde se ‘selo‘ okuplja."
Ove godine, švajcarski Le Gruyère AOP Vieux, kojeg proizvodi Simon Miguet iz Fromagerie La Côte-aux-Fées, osvojio je titulu ‘Best in Show‘ među više od 1.900 uzoraka.
Le Gruyère AOP već dugo dominira međunarodnim takmičenjima. Pre ovogodišnje pobede, pet puta je proglašen Best in Show na World Cheese Awards od 1992. godine, a tri puta na World Championship Cheese Contest. Proizvodi se od kravljeg mleka dobijenog unutar strogo definisanog geografskog područja, pod nadzorom Interprofession du Gruyère – organizacija koja upravlja, nadzire i štiti proizvodnju sira Gruyère AOP (Appellation d’Origine Protégée) u Švajcarskoj.
"Le Gruyère AOP redovno ima više ocene od drugih sireva zbog rigoroznog sistema ocenjivanja koji osigurava minimalne tehničke greške“, kaže Emilia D’Albero iz kompanije Formaticum, koja se bavi proizvodnjom i prodajom specijalnih materijala za čuvanje sira i pribora.
"Visok kvalitet sirovina, stručnost proizvođača i švajcarska strast za izvrsnošću rezultiraju sirom koji je tehnički savršen, uvek ukusan, a opet se razlikuje od proizvođača do proizvođača."
"U zavisnosti od starosti, sir može imati različite karakteristike, od mlečnih i kiselkastih nota, do slanih, mesnih, umami tonova. To je savršen sir jer je prikladan u bilo koje doba dana. Odličan je sam, u sendviču, ili rastopljen“, kaže Moskovitz, ističući njegovu svestranost.
Glas javnosti /U01S