Dragi ljubitelji domaćeg peciva, ovo je za vas recept! Donosimo recepturu za pamuk kiflice sa sirom koje će vas osvojiti svojom mekoćom i neodoljivim ukusom.
Ove kiflice su toliko nežne da se tope u ustima, a bogato punjenje od sira čini ih savršenim za užinu, večeru ili kao slanu poslasticu za poneti.
Jednostavna priprema uz malo strpljenja dok testo naraste, a rezultat su kiflice kojima niko neće moći da odoli. Poslužite ih tople uz jogurt ili ih spakujte za posao.
Izmrviti kvasac u malo mlakog mleka, dodati šećer i jednu kašiku brašna. Kad kvasac nadođe sipati u vanglicu, dodati ostatak mlakog mleka, jaje i belance i malo žicom izmutiti.
Dodavati brašno, so i mesiti rukama ili varjačom. Kad testo postane glatko i malo mekše nego za hleb (mora biti mekano), pokriti ga folijom i krpom i ostaviti da odmara još 40 minuta na sobnoj temperaturi da se udvostruči.
Na sto posuti brašno, pa istresti nadošlo testo, razviti ga oklagijom na pola centimetara visine, što šire u krug. Premazati ga malo rastopljenim maslacem, pa testo iseći na četvrtine, a svaku od četvrtina iseći na još pola - da se dobiju 4 trougla.
U svaki trougao staviti sir u koji smo ubacili jedno jaje. Uvijati kiflicu nežno, ređati u pleh obložen pek papirom. Premazati ih žumancetom sa dve kašike mleka, posuti susamom po želji.
Pokriti folijom gotove kiflice, dok se rerna ne ugreje na 220 stepeni. Peći u rerni 30 minuta da lepo porumene.
Glas javnosti /U01S