Lenja pita je jedan od najjednostavnijih kolača koji možete pripremiti, a posna verzija bez jaja i mleka je podjednako slasna.
Lenja pita je tradicionalna poslastica koje su rado pravile naše bake. Spoj testa i sočnih jabuka oduševljava ukusom, a dodatan plus je što vam za pripremu treba nekoliko jeftinih sastojaka.
Za testo:
Za fil:
Jabuke oljuštiti i narendati. Dodati šećer, cimet, limunov sok i promešati. Ostaviti par minuta da puste sok, pa ih blago ocediti.
U činiji pomešati brašno, šećer, prašak za pecivo, vanilin šećer i so. Dodati vodu, pa umesiti glatko testo. Ako je previše lepljivo, dodati malo brašna. Podeliti testo na dva dela. Pleh obložiti papirom za pečenje. Razvući prvi deo testa i staviti u pleh. Rasporediti fil od jabuka preko testa, a zatim pokriti drugim delom testa. Po želji izbockati viljuškom.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30-35 minuta, dok blago ne porumeni. Ostaviti da se malo prohladi, pa seći na kocke. Po želji posuti šećerom u prahu.
Glas javnosti /U01S