Glas Javnosti


Ovu lenju pitu ćete obožavati

Hrana
Autor: Glas javnosti

Cela kuća će zamirisati

Lenja pita je jedan od najjednostavnijih kolača koji možete pripremiti, a posna verzija bez jaja i mleka je podjednako slasna.

Lenja pita je tradicionalna poslastica koje su rado pravile naše bake. Spoj testa i sočnih jabuka oduševljava ukusom, a dodatan plus je što vam za pripremu treba nekoliko jeftinih sastojaka. 

Sastojci:

Za testo:

  • 300 g brašna
  • 100 g šećera 
  • 1 kesica praška za pecivo 
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 100 ml hladne vode
  • Prstohvat soli

Za fil:

  • 500 g rendanih jabuka
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašika griza ili mlevenih oraha
  • Sok od pola limuna

Priprema:

Jabuke oljuštiti i narendati. Dodati šećer, cimet, limunov sok i promešati. Ostaviti par minuta da puste sok, pa ih blago ocediti.

U činiji pomešati brašno, šećer, prašak za pecivo, vanilin šećer i so. Dodati vodu, pa umesiti glatko testo. Ako je previše lepljivo, dodati malo brašna. Podeliti testo na dva dela. Pleh obložiti papirom za pečenje. Razvući prvi deo testa i staviti u pleh. Rasporediti fil od jabuka preko testa, a zatim pokriti drugim delom testa. Po želji izbockati viljuškom.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30-35 minuta, dok blago ne porumeni. Ostaviti da se malo prohladi, pa seći na kocke. Po želji posuti šećerom u prahu.

Glas javnosti /U01S 

Pratite nas na našoj Facebook , Instagram , Telegram , Tiktok , Jutjub stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR