Može se reći da su čuveni ljubavnici egipatska kraljica Kleopatra i vojskovođa Marko Antonije prvi osnovali gastronomska udruženja - imali su grupu koja je, pored intelektualnih razgovora, uživala i u lovu i u raskošnim obedima. Šta je bilo na stolu ispred Kleopatre i njene svite?
U to doba u Egiptu se uglavnom jelo na mediteranski način a ne na arapski, dakle sa manje začina. Koristilo se ekstra devičansko maslinovo ulje, jeli su se laganiji sirevi, dosta povrća je uključivano u obroke kao i mahunarke, zrnevlje, aromatično bilje i kvalitetno meso.
Kleopatra je obožavala punjene golubove sa sezonskim povćrem. a njeni gosti su voleli supu od boba, kao i supe od ječma i spelte. Od mesa se služila divljač kao i ovčetina. U posebnim prilikama se služila riba iz Nila. Slatkiši su pravljeni od smokava i koštunjavog voća a prelivani su medom. Služilo se dobro grčko pivo i vino.
Jednom prilikom su se Antonije i Kleopatra opkladidli ko će prirediti skuplji banket. Antonije je za takmičenje tražio retku i specifičnu hranu a Kleopatra je istopila jednu od svojih najkupljih minđuša u čaši sirćeta.
(Glas javnosti/Finedininglover)