Glas Javnosti

RASKOŠ U ŽIVOTU, RASKOŠ NA STOLU: Kako se hranila najčuvenija egipatska kraljica KLEOPATRA

Hrana
Autor: Glas javnosti

Mnogo se zna o higijeni i kozmetici slavne kraljice Kleopatre ali kako se ona hranila da bi održala zdravlje i lepotu?

Može se reći da su čuveni ljubavnici egipatska kraljica Kleopatra i vojskovođa Marko Antonije prvi osnovali gastronomska udruženja - imali su grupu koja je, pored intelektualnih razgovora, uživala i u lovu i u raskošnim obedima. Šta je bilo na stolu ispred Kleopatre i njene svite?

U to doba u Egiptu se uglavnom jelo na mediteranski način a ne na arapski, dakle sa manje začina. Koristilo se ekstra devičansko maslinovo ulje, jeli su se laganiji sirevi, dosta povrća je uključivano u obroke kao i mahunarke, zrnevlje, aromatično bilje i kvalitetno meso. 

Kleopatra je obožavala punjene golubove sa sezonskim povćrem. a njeni gosti su voleli supu od boba, kao i supe od ječma i spelte. Od mesa se služila divljač kao i ovčetina. U posebnim prilikama se služila riba iz Nila. Slatkiši su pravljeni od smokava i koštunjavog voća a prelivani su medom. Služilo se dobro grčko pivo i vino.

Jednom prilikom su se Antonije i Kleopatra opkladidli ko će prirediti skuplji banket. Antonije je za takmičenje tražio retku i specifičnu hranu a Kleopatra je istopila jednu od svojih najkupljih minđuša u čaši sirćeta. 

(Glas javnosti/Finedininglover)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR