’Bela čokolada’ spada u onu grupu slatkiša koja ili se obožava ili se ne konzumira uopšte. Nema ništa između.
Za sve ljubitelje usledilo je razočaranje nakon što su stručnjaci na osnovu njenog sastava utvrdili da se uopšte ne radi o čokoladi.
Ona se klasifikuje kao čokoladni poslastičarski proizvod, na kao čokolada, jer ne sadrži krute komade čokolade. Dobija se od mešavine kakao maslaca, šećera, mlečnih proizvoda, vanile i emulgatora poznatog kao lecitin.
- Kad se kakao zrna uklone iz njihovih mahuna, fermentiraju, osuše, prže, otvore i izvade, a ljuske odbace, ostaje samo maleni deo čokolade. One su zatim mlevene u pastu koja se zove čokoladni liker. Čokoladni liker može se razdvojiti na kakao komadiće koji daju ukus i kakao maslac, koji je mast. Proizvod mora sadržati komadiće kakaa kako bi se klasifikovao kao čokolada, a bela čokolada ima samo kakao maslac, objasnili su stručnjaci za hranu.
(Glas javnosti/ALO!)