Ovih nekoliko trikova neće vam dodatno oduzeti vreme tokom pripreme, a zaista deluju.
Proju, dobro, staro jelo i danas mnogi obožavaju, baš kao i nekada.
Možda su je naše bake i deke, pa i roditelji prečesto jeli, pa im je bila „puna kapa“, ali danas je rado konzumiramo i, istina, možda ne baš toliko često.
Proju možete jesti umesto hleba, uz ručak, ali i kao doručak ili večeru uz šolju jogurta ili kiselog mleka i suhomesnate proizvode.
Da vam se ne bi mrvila ili brzo osušila, važno je obratiti pažnju i na nekoliko sitnica koje znatno mogu uticati na ovo jelo.
Potrebno je koristiti kukuruzno brašno, a uglavnom je u pitanju grubo mleveno kukuruzno brašno koje sadrži i ljuske i klice, pa se dobija ukus sličan ukusu mekanog hleba od punog zrna.
Imajte u vidu da ovakvu proju treba držati u frižideru. Žuto kukuruzno brašno se prodaje na svakom koraku, pa ga često kupimo bez mnogo razmišljanja, ali i to da li je brašno žuto ili belo čini razliku.
Belo brašno ima daleko finiji ukus iako se priprema od istih delova kukuruza kao i žuto.
Ako u receptu nema pšeničnog brašna, verovatno je bolje da potražite novi recept, preporučuje Jutarnji.hr.
Pšenično brašno zapravo predstavlja vezivno tkivo proje i bez njega će biti suva i sigurno će se mrviti. Dodavanjem pšeničnog brašna to ćete sprečiti.
Nakon što prelijete testo u lim za pečenje, ostavite proju da odstoji 10-15 minuta. Tako ćete dati vreme i priliku glutenu u brašnu da se „opusti“, pa će proja ostati sočna i mekana.
Bez obzira na to da li je u pitanju kisela pavlaka, jogurt ili sir, dodavanjem jednog od tih sastojaka proju ćete učiniti mekšom.
Ako koristite mlečne proizvode, mlečne kiseline će popraviti teksturu peciva i pomoći sastojcima da se povežu, dok će masnoće pomoći da se zadrži vlažnost, pa će proja biti meka i sočna.
Glas javnosti/ A03S