U susret uskršnjim praznicima svi se spremaju za kupovinu i farbanje jaja, pa je tako važno znati da su ona bezbedna za konzumaciju maksimalno do sedam dana posle kuvanja.
O ovome je u emisiji "RTS ordinacija" govorila prehrambeni tehnolog dr Ana Kalušević, viši predavač na Visokoj hotelijerskoj školi u Beogradu.
- Ako smo jaja čuvali na hladnom, odnosno u frižideru, pet do sedam dana je preporučeno. Međutim, nama se često dešava da te činije sa jajima stoje jako dugo na sobnoj temperaturi, naročito za Vaskrs, a to smanjuje taj rok trajanja - kaže ona i dodaje da bi na trpezu trebalo izneti samo onoliko jaja koliko će porodica, familija upotrebiti, prenosi Kurir.
- Znamo da gde ima dece tu se razbije mnogo više jaja, pa ta razbijena jaja takođe imaju kraći rok trajanja - ona ne mogu nikako da traju sedam dana, već bi ih trebalo pojesti maksimalno u naredna dva do tri dana. Predlog je da ih tokom obroka iznesete i da što više budu u frižideru, ili bar u nekoj veoma hladnoj prostoriji, ostavi ili slično - preporučuje tehnolog.
4 sata