Spanać je prirodni izvor vitamina, minerala i vlakana. Bogat je fitonutrijentima, posebno beta-karotenom i luteinom, koji ga čine povrćem sa dosta antioksidanasa koji štite ćelije organizma. Pripada istoj porodici biljaka kao i cvekla, blitva, repa. S tim što će se mnogi složiti da je daleko ukusniji od repe. Kao i blitva uostalom.
Potreban materijal:
250 grama blitve/spanaća
1 šolja obarenog pirinča
1 jaje
kašika putera
40 g brašna
4 deci mleka
ulje, prezle, so, biber
Pripremiti na sledeći način:
Malo propržiti brašno na puteru i dodati mleko. Kuvati dok se ne dobije bešamel sos. Kda se prohlasi dodati jaje, obaren spanć ili blitvu, priniča, prezle i po sukusu pobiberiti i posoliti.
Sve to izmešati pa ako nije još dovoljno gusto dodati brašna. Šraviti krokete, pržiti ih na vrelom ulju. Kroketi se mogu služiti uz sezonsku salatu ili neki sos.
Prijatno!
17 min