Važno je kakvu hranu jedemo jer ona šalje telu signale. Svaki zalogaj utiče na to kako se osećamo u toku dana. I zato je važno kakve namirnice konzumiramo.
Predlažemo vam neke namirnice čije konzumiranje može da spreči upalne procese i pomogne telu da se izbori sa njima.
Bilo da se radi o spanaću, blitvi ili kelju, s vitaminima, mineralima i antioksidansima, zeleno povrće najsnažnija je protivupalna namirnica.
Jagode su prava superhrana, borovnice takođe. Svojim antioksidansima moćno se bore protiv upale. Uopšteno, što je voće intenzivnije boje, to će vas bolje zaštititi od upale.
Agrumi su prave vitaminske bombe, koje jačaju imunitet. Tako štite ne samo od prehlade nego i od upalnih bolesti.
Grašak, pasulj i sočivo sadrže vlakna koja mogu da smire upalu. Vlakna su nam nužna u prevenciji mnogih bolesti, uključujući kardiovaskularne i rak.
Najbolje je da se koristi hladno ceđeno ulje. Možete ga konzumirati svaki dan jer maslinovo ulje ne samo da sadrži antioksidanse već može i usporiti delovanje enzima koji pogoršavaju upalu.
Probiotska hrana poput jogurta ili kiselog kupusa pomaže da crevna flora ostane jaka i zdrava. Mnogi još uvek nisu svesni koliko su zdrava creva važna za zdravlje, ali treba znati da se 80 odsto naših imunosnih čelija nalazi upravo u crevima.
Omega-3 masne kiseline iz masne i plave ribe snižavaju nivo upale i mogu ublažiti tihu upalu, koja je vesnik ozbiljnijih bolesti. Preporučuju se dve do tri porcije ribe nedeljno.
Bademi sadrže obilje vitamina E i folne kiseline, a brazilski orah jedini je pouzdani biljni izvor selena. Orasi pak sadrže savršenu kombinaciju omega-3 i omega-6 masnih kiselina i štite krvne sudove od upale.
Glas javnosti/ N01S