Kako da znate da li su jaja sveža?
Svežina jaja je važna, naročito ako želite da izbegnete pucanje tokom kuvanja. Postoji jednostavan test: spustite jaje u čašu vode. Ako odmah potone i ostane na dnu – sveže je. Ako pluta, verovatno je starije i nije idealno za kuvanje.
Koja jaja su bolja za farbanje?
Boja ljuske može vam pomoći da izaberete idealna jaja za farbanje. Bela jaja imaju tanju ljusku i bolja su ako koristite svetlije boje, ali su i sklonija pucanju. Tamnija jaja (bež, svetlosmeđa) imaju deblju ljusku, pa su pogodnija za farbanje u ljusci crnog luka ili u jačim, prirodnim bojama.
Priprema pre kuvanja
Pre nego što počnete s kuvanjem, izvadite jaja iz frižidera bar dva sata ranije. Jaja sobne temperature su mnogo manje sklona pucanju jer neće doživeti šok kada ih stavite u vodu. Uvek ih spuštajte u mlaku vodu i zatim polako zagrevajte.
– Koristite što širu i dublju šerpu kako jaja ne bi bila nagurana.
– Kuvajte na srednjoj temperaturi da voda ne bi previše ključala – jaka vrenja izazivaju udarce o zidove šerpe.
– Dodajte dve kašike soli na oko tri litra vode – ako neko jaje pukne, belance će se odmah zgrušati i neće curiti.
– Tokom kuvanja proveravajte nivo vode i po potrebi dolivajte.
Trajanje kuvanja direktno utiče na to kakvo će jaje biti iznutra. Evo vodiča koji će vam pomoći da dobijete rezultat kakav želite:
Za uskršnja jaja koja se farbaju i služe za kucanje najbolje je kuvati ih 10–12 minuta – dobićete čvrstu teksturu bez prekuvanosti.
Glas javnosti /N07S