Glas Javnosti

Trik da vam jaja nikad ne puknu dok ih kuvate i biće savršena za Uskrs

Hrana
Autor: Glas javnosti

Kuvanje jaja za Uskrs možda deluje jednostavno, ali postoji nekoliko trikova koji mogu da naprave veliku razliku – bilo da želite da jaja budu cela, bez pukotina, ili da postignete savršenu teksturu žumanca.

Kako da znate da li su jaja sveža?

Svežina jaja je važna, naročito ako želite da izbegnete pucanje tokom kuvanja. Postoji jednostavan test: spustite jaje u čašu vode. Ako odmah potone i ostane na dnu – sveže je. Ako pluta, verovatno je starije i nije idealno za kuvanje.

Koja jaja su bolja za farbanje?

Glas javnosti /arhiva
foto: Glas javnosti /arhiva

Boja ljuske može vam pomoći da izaberete idealna jaja za farbanje. Bela jaja imaju tanju ljusku i bolja su ako koristite svetlije boje, ali su i sklonija pucanju. Tamnija jaja (bež, svetlosmeđa) imaju deblju ljusku, pa su pogodnija za farbanje u ljusci crnog luka ili u jačim, prirodnim bojama.

Priprema pre kuvanja

Pre nego što počnete s kuvanjem, izvadite jaja iz frižidera bar dva sata ranije. Jaja sobne temperature su mnogo manje sklona pucanju jer neće doživeti šok kada ih stavite u vodu. Uvek ih spuštajte u mlaku vodu i zatim polako zagrevajte.

Trikovi da jaje ne pukne

– Koristite što širu i dublju šerpu kako jaja ne bi bila nagurana.

– Kuvajte na srednjoj temperaturi da voda ne bi previše ključala – jaka vrenja izazivaju udarce o zidove šerpe.
– Dodajte dve kašike soli na oko tri litra vode – ako neko jaje pukne, belance će se odmah zgrušati i neće curiti.
– Tokom kuvanja proveravajte nivo vode i po potrebi dolivajte.

Koliko se dugo kuva jaje?

Trajanje kuvanja direktno utiče na to kakvo će jaje biti iznutra. Evo vodiča koji će vam pomoći da dobijete rezultat kakav želite:

    • 4 minuta – belance je skuvano, ali je žumance tečno i kremasto.
    • 6 minuta – belance čvrsto, a žumance mekano i srednje gustine – idealno za salate.
    • 8 minuta – čvršće žumance, ali još uvek pomalo kremasto u sredini.
    • 10 minuta – žumance potpuno skuvano, ali i dalje sočno, bez zelenkaste ivice.
    • 12 minuta – klasično tvrdo kuvano jaje – čvrsto i suvo, odlično za farbanje i kucanje.
    • 15 minuta – prekuvano jaje; žumance postaje zrnasto i dobija sivkastozelenu nijansu oko ivica – jestivo, ali ne najlepše.

Za uskršnja jaja koja se farbaju i služe za kucanje najbolje je kuvati ih 10–12 minuta – dobićete čvrstu teksturu bez prekuvanosti.


Glas javnosti /N07S 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR