Sada kada se pojavio na pijacama i u prodavnicama, sve više ljudi će ga praviti kod kuće. Imamo nekoliko saveta kako da ga savršeno skuvate, prenosi Index.hr.
Sada kada se pojavio na pijacama i u prodavnicama, sve više ljudi će ga praviti kod kuće. Imamo nekoliko saveta kako da ga savršeno skuvate, prenosi Index.hr.
Većina ljudi ima osećaj da kukuruz treba kuvati „najmanje pola sata“, ali u stvari - to može biti predugo. Današnji slatki kukuruz (slatka vrsta, ona koju kupujemo na pijacama) je mnogo mekši i brže se kuva. Idealno vreme kuvanja je pet do sedam minuta u ključaloj vodi.
Ako je kukuruz svež i mlad, dovoljno je i manje. Posle samo tri do četiri minuta, može biti savršeno mekan i sladak.
Ako prekuvate kukuruz, izgubiće sočnost, postaće tvrd i pomalo gumen. Zato ga treba dodavati tek kada voda proključa i služiti ga odmah nakon kuvanja ili umakanja u maslac.
Dodavanje soli ili šećera
Ne dodajte so u vodu u kojoj se kuva kukuruz, jer to može učiniti zrna tvrđim. Umesto toga, neki kuvari savetuju dodavanje kašičice šećera - posebno ako kukuruz nije ultra svež, jer to pojačava njegovu prirodnu slatkoću.
Takođe možete dodati malo mleka i maslaca u vodu za kuvanje, što rezultira kremastijim ukusom i sjajnijom teksturom zrna.
Može i na roštilj
Ako želite da pripremite kukuruz na roštilju, prvo ga možete kratko prokuvati (tri do četiri minuta), a zatim ga peći na roštilju. Kombinacija dimljenog ukusa i blage slatkoće je najbolja letnja užina.
Glas javnosti N01S