Tokom 12 nedelja, naučnici su pacovima davali dijetetske suplemente na bazi cimeta dok su ih hranili visokokaloričnom hranom. Testovi sprovedeni na pacovima pre i posle završetka eksperimenta pokazali su da su pacovi nakon uzimanja suplemenata cimeta imali više antioksidanata i antiinflamatornih molekula u svom telu nego ranije.
Takođe, smanjena im je ukupna težina i obim struka, bez obzira na to što su jeli masnu i tešku hranu. Dokazano je da cimet ima mnoge zdravstvene prednosti. Pored gore navedenih prednosti, tu je i smirivanje varenja i poboljšanje funkcije mozga, kao i konkretnije i brže razumevanje novog materijala, piše Dejli mejl.
Prema istraživanju sprovedenom u Medicinskom centru Univerziteta Raš u Čikagu 2015. godine, dokazano je da cimet povećava proizvodnju proteina koji pomažu u organizovanju i skladištenju informacija. Istraživanje kaže da je dovoljno dnevno staviti prstohvat mlevenog cimeta u kafu ili na ovsene pahuljice kako bi se poboljšalo pamćenje.
Začin cimet se pravi od kore drveta cimeta, pun je antioksidanata, pomaže u smanjenju šećera u krvi i može sprečiti razne upale. U studiji "Centra za primenjene zdravstvene nauke" iz 2010. godine dokazano je da voda sa cimetom sadrži dovoljno antioksidanata da smanji šanse za dobijanje viška kilograma za čak 23 odsto.
(Glas javnosti / Kurir.rs)