Glas Javnosti


Velika zabluda vezana za sladoled: Da li nas ipak rashlađuje?

Hrana
Autor: Glas javnosti

Kada sladoled dospe u usta, on izaziva lokalnu reakciju – hladnoća snižava temperaturu usta i gornjeg dela grla.

Sladoled je sinonim za leto i visoke temperature, doživljavamo ga kao „klimu“ za organizam tokom vrućina jer mislismo da nas rashlađuje. Na prvi pogled, sladoled deluje kao idealno sredstvo za rashlađivanje, ali istina je malo složenija. Da li je tačno da nas ledena poslatica osvežava i spušta temperaturu tela, proučavali su brojni naučnici. Na razočarenje mnogih, njihov odgovor je – Ne, sladoled nas ne hladi, već zapravo ima suprotan efekat!

Prava istina je da nas sladoled rashlađuje, ali samo kratkoročno. Kada stavimo sladoled u usta, on trenutno snižava temperaturu usta i gornjeg dela grla, što može da da subjektivan osećaj rashlađenja. Međutim, to je samo trenutna, lokalna reakcija i može da deluje prijatno tokom visokih temperatura. Ali, šta se dešava posle? Stručnjaci kažu da organizam ne voli da se „hladi iznutra“ i zbog toga brzo reaguje:

Termoregulacija: Telo se trudi da održi konstantnu unutrašnju temperaturu (oko 37°C). Kada unesemo nešto hladno poput sladoleda telo pojačava cirkulaciju u stomaku i crevima kako bi se hladna hrana brzo zagrejala. To zahteva dodatnu energetsku potrošnju, što može da poveća ukupnu telesnu proizvodnju toplote.

Šećer i kalorije: Sladoled je bogat šećerom i mastima, što ubrzava metabolizam i dodatno podiže unutrašnju temperaturu tela posle početnog efekta hlađenja. U tom smislu, kontraefekat može da bude da zapravo osećamo da nam je toplije neko vreme nakon jela. 

Kako je navedeno u propisima Američke agencije za hranu i lekove (FDA), da bi se omiljena zamrznuta poslastica klasifikovala kao sladoled, proizvod mora da sadrži najmanje 10 procenata mlečne masti.
– Kada se mast razgrađuje u telu, ona oslobađa značajnu količinu toplote. Ovaj proces naziva se termogeneza izazvana ishranom. U poređenju sa drugim hranljivim materijama, masti imaju najveću energiju i stoga i potencijal da oslobode toplotu u telu – objašnjava dr Bohdan Luhovyy, profesor Primenjene ljudske ishrane i istraživača hrane na Mount Saint Vincent University. 

Trenutni efekat hlađenja sladoleda, koji osećamo na jeziku, je kratkotrajan, ističe dr Luhovyy, Kada telo počne da vari i razgrađuje sastojke sladoleda, odnosno kada započne proces varenja, posebno masti i šećera, stvara se toplota u telu. Efekat hlađenja se odmah smanjuje i počinje da se povećava telesna temperatura.

Glas Javnosti/T02S 

Pratite nas na našoj Facebook , Instagram , Telegram , Tiktok , Jutjub stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR