Zrelim plodovima lako je naći namenu, ali šta uraditi sa onima koji nisu dozreli i koje nismo stigli da uberemo. Nezamenjiv je u šarenim tušijama kao što je ukišeljena ruska salata. Kod ovih zimskih salata paradajz se obično reže na tanke kolutiće, a može se ostaviti ceo u „šarenoj“ zimnici. Iako se kod nas dosta koristi u obrađenom obliku, ne preporučuje se upotreba svežeg ploda, iako ima lekovita svojstva. Ipak ako ne želite toliko paradajz u zimnici možete pokušati sa dozrevanjem paradajza.
Dozrevanje paradajza
Dozrevanje paradajza obavlja se u mraku, i u zavisnosti od temperature on dozreva brže ili sporije. Plodove treba brati po suvom i lepom vremenu ali pre prvog mraza. Nakon berbe, plodove možete poređati u drvene gajbice i tako ih odložiti u prostoriju gde će dozreti. Optimalne temperature za dozrevanje iste su kao za rast i zrenje paradajza, odnosno od 23 do 25 stepeni uz relativnu vlažnost vazduha od 80 do 85%. Predlaže se da ovaj proces treba da se odvija sporo, kako bi što duže imali sveže plodove, tako da se preporučuje temperatura od 10 do 15 stepeni.
Za proces dozrevanja mogu se koristiti šupe i podrumi, sa ili bez prozora, ali je nabitnije da ne postoji opasnost od izmrzavanja. Pri odabiru paradajza za dozrevanje, treba birati krupne, normalno razvijene i odrasle plodove, ali bez bolesti, oštećenja i pukotina. Zrenje počinje za 10 do 15 dana, a plodove treba povremeno pregledati, zrele konzumirajte a trule odbacujte.
Pročitajte još tekstova o paradajzu na našem A:
JEFTINO I UKUSNO: Brusketi sa paradajzom!
SUŠENI PARADAJZ: Saznajte kako se suši kao i kako se koristi
Turšija sa zelenim paradajzom
Sastojci
3 kg zelenog paradajza
500 ml vode
1 l sirćeta
3 kašike soli
3-4 kašike šećera
ulje za prelivanje paradajza
2 do 3 glavice sitno iseckanog belog luka
U dublju i širu šerpu sipati vodu, sirće, so, šećer i pustiti da provri. Paradajz oprati i iseći na kolutove oko 1cm debljine. Stavljati isečene kolutove u provrelu vodu i kuvati 1 minut. Vaditi rešetkastom kašikom i stavljati u cediljku. Blanširan paradajz ređati u čiste i sterilisane tegle, red paradajza red sitno iseckanog belog luka. Napunjene tegla naliti uljem (vrsta po izboru). Zatvoriti tegle i ostaviti da se ohladi. Čuvati na hladnom mestu.
Džem
Sastojci
3 kg zelenih paradajza
50 dag rena
5 dl ulja
3 dl senfa
so
ulje za zalivanje
Opran i očišćen paradajz sameljite. Plastičnu cediljku obložite gazom, sipajte mleven paradajz i pustite da se ocedi. Sok prospite. Posebno mikserom pomešajte ulje, senf i so sa renom, dodajte oceđen paradajz i dobro promešajte. Sipajte u manje tegle, nalijte sloj ulja i zatvorite. Čuvajte u frižideru. Ovaj džem odličan je dodatak svim vrstama mesa, viršlama, kobasicama.
Izvor:.magicnobilje.com