Glas Javnosti

ANDREJ JE PONOS SRBIJE: Pet zlatnih medalja za učenika Matematičke gimnazije (FOTO)

Obrazovanje
Autor: Glas javnosti

Na međunarodnoj Stemko Olimpijadi u Singapuru, učenik Matematičke gimnazije Andrej Drobnjaković osvojio je pet zlatnih medalja - iz matematike, fizike, hemije, biologije i inženjerstva.

Andrej Drobnjaković se takmičio pojedinačno iz fizike, hemije, biologije i matematike gde je bio najbolji u svakoj kategoriji.

Pored toga, uzeo je učešće i u timskom inženjerskom izazovu gde je zajedno sa učenicima iz Uzbekistana, Vijetnama i Kazahstana odneo pobedu te Srbiji doneo još jednu zlatnu medalju.

Na osnovu svega postignutog, Andrej Drobnjaković je proglašen apsolutnim pobednikom takmičenja.

On kaže da je na zlatne medalje veoma ponosan. Trebalo je da se takmiči iz dva predmeta, a onda je, kaže, sam sebi zadao još jedan zadatak - nadmetanje iz sva četiri predmeta. Tako je počelo takmičenje za dugo pamćenje.


(Foto: Matematička gimnazija)

“Taj izazov koji sam sebi postavio, činjenica da sam morao 120 zadataka da uradim za 3 sata, što je zahtevalo ogromnu koncentraciju za svih 180 minuta takmičenja i u tom smislu, ta težina takmičenja je ono po čemu ću ga pamtiti“, kaže Andrej.

Tim za peti, inženjerski zadatak, nastao je u Singapuru, sa njim je takođe osvojio prvo mesto i tako postao apsolutni pobednik takmičenja.


(Foto: Matematička gimnazija)

"Tim je izabran nasumično i bio sam sa učenicima iz Kazahstana, Uzbekistana i Vijetnama, a inženjerski izazov je predstavljao odličnu priliku da se oprobamo u oblasti mehaničkog inženjeringa i tu sam sarađivao sa jednim svojim cimerom. Imao sam sreće da sa njim budem u timu, on je iz Uzbekistana i bavi se robotikom, tako da smo nas dvojica odlično sarađivali, i kao vođa našeg tima ga odveli do pobede", kaže Andrej.

Takmičenje zahteva i dobro znanje engleskog jezika, pa je u Singapur sa Andrejem otišla i profesorka engleskog jezika Ivana Milošević. Saveta da se odmara, nije se pridržavao.


(Foto: Matematička gimnazija)

"I dok smo bili u Singapuru on je radio, prisustvovao je dodatnim časovima u našoj gimnaziji, što je zahtevalo da ostane do kasno budan, jer je vremenska razlika šest sati. Rekla sam mu da se koncentriše, da dobro pročita zadatke, jer u ovim zadacima, uvek se nalazi neka začkoljica“, kaže profesorka Milošević.

Po završetku takmičenja, i Andrej i Ivana, dobili su brojne ponude da pređu u druge internacionalne škole. Ostaju u Matematičkoj gimnaziji. Andrej se već sprema za takmičenje iz fizike, a ako se datumi takmičenja ne poklope, i iz hemije.


Glas javnosti/R01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR