Glas Javnosti

Đukić Dejanović otkrila kako će izgledati testovi na maloj maturi

Obrazovanje
Autor: Glas javnosti

Objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita biće 24. juna

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović danas je na konferenciji povodom predstojećeg završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i upisa učenika u srednje škole poručila da je za školsku 2024/2025. planirano 72.522 mesta, a pravo da polaže završni ispit ima 66.970 učenika.

Ministarka je poručila da budući srednjoškolci ne treba da brinu, jer za sve ima mesta u srednjim školama.

Đukić Dejanović je ukazala da završni ispit polažu svi učenici na kraju osmog razreda, kao i odrasli koji stiču osnovno obrazovanje u skladu sa zakonom kojim se utvrđuje obrazovanje odraslih osoba. 

Završni ispit realizovaće se 17, 18. i 19. juna, dok odrasli ovaj ispit polažu 17. juna. 

"Ove godine pravo da pristupe završnom ispitu ima ukupno 66.970 osmaka. Učenici će rešavati zadatke iz predmeta srpski jezik, odnosno maternji jezik, matematika i iz izbornog predmeta biologija, geografija, istorija, fizika ili hemija", rekla je ona.

Ministarka je objasnila da testovi sadrže zadatke osnovnog, srednjeg i naprednog nivoa, a preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole i na portalu Moja srednja škola biće objavljeni u petak 21. juna. 


Učenici i njihovi roditelji imaju pravo na prigovor, koji je, kako je rekla, moguće podneti neposredno u školi ili elektronskim putem. 

"Objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita biće 24. juna", kazala je Đukić Dejanović.

Ministarka je navela da je važno da đaci završni ispit rade bez treme, da pažljivo rešavaju zadatke, da veruju u sebe i samim tim uspeh neće izostati. 

Popunjavanje liste opredeljenja je 25. i 26. juna elektronskim putem ili neposredno u matičnim osnovnim školama. Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po srednjim školama i obrazovnim profilima je 1. jula. 

"Na kraju želim da istaknem da se svi planirani postupci i aktivnosti sprovode za sada u najboljem redu", napomenula je ona.

Ona je zahvalila svima koji su uključeni u ovaj proces, na angažovanosti i posvećenosti, Fakultetu organizacionih nauka, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Javnom preduzeću Pošta Srbije, Kancelariji za informacione tehnologije i e-upravu, Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja. 

Takođe, Ministarstvo prosvete u učenicima i njihovim roditeljima vidi partnere i uvažava njihovo mišljenje o čitavom ovom procesu. 

"Zahvalimo još jednom pre svega učenicima i roditeljima kao i zaposlenima u osnovnim školama na razumevanju i podršci u ovom važnom procesu i želimo učenicima dobre rezultate, naravno i upis u željenu školu", zaključila je Đukić Dejanović.

Glas javnosti U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR