Glas Javnosti

Ministarka prosvete: Mali maturanti imaju priliku da biraju i jedan od 30 novih i osavremenjenih profila stručnog obrazovanja

Obrazovanje
Autor: Glas javnosti

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović izjavila je da je opredeljenje Ministarstva prosvete i Vlade Srbije da ponuda obrazovanih profila u srednjim stručnim školama odgovara onome što su potrebe i zahtevi tržišta.

Ona je, otvarajući Konferenciju „Stručno obrazovanje i osposobljavanje u Srbiji – spremati se za budućnost“, rekla da se koncept planova i programa srednjeg stručnog obrazovanja zasniva na obezbeđivanju optimalnog odnosa opšteg, stručnog i praktičnog znanja u datoj disciplini. Ona je dodala da ovaj odnos osigurava spremnost za brzu i bezbolnu tranziciju od škole do posla, što je prvi i najpoželjniji karijerni put za učenike srednje stručnih škola, ali i otvorena vrata za nastavak učenja na višim obrazovnim nivoima.

Imajući to u vidu, u Srbiji će u školskoj 2024/2025. godini, započeti realizacija 30 novih planova i programa nastave i učenja za obrazovne profile stručnog obrazovanja u različitim područjima rada. Neki od ovih planova i programa su inovirani i osavremenjeni, a neki, poput profila Poljoprivredni tehničar digitalnih tehnologija ili Prehrambeno-biotehnološki tehničar, su potpuno novi i po prvi put će biti uvedeni u sistem stručnog obrazovanja u našoj zemlji“, rekla je ministarka i podsetila na dualni model obrazovanja koje je još jedna specifičnost našeg srednjeg stručnog obrazovanja.


Đukić Dejanović je istakla da su svi programi inovativno povezali srodne discipline, modernizovani i uklopljeni u savremene tržišne tendencije, a zasnovani su na standardu kvalifikacije.


Oni predstavljaju dobar odgovor obrazovnog sistema na buduće potrebe za radnom snagom i dobar izbor mladima u smislu buduće karijere“, poručila je ministarka.

Ministarka je rekla da je tehnološki razvoj, digitalizacija i zelena tranzicija veoma utiču na promene tržišta rada i da kvalifikovana radna snaga predstavlja ključ ekonomskog razvoja i konkurentnosti svake zemlje.


Glas javnosti /Z01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR