Glas Javnosti

Otkrivamo kako po bontonu i po ugostiteljskom pravilu trebate postaviti sto za svečanu priliku ili večeru

Porodica
Autor: Glas javnosti

Bliži nam se sezona slava i praznika, pa na vreme naučite neka pravila

Kada obedujemo u restoranu sve je nekako na svom mestu, a kod kuće se sudaramo, pa nam uvek fali tanjir, escajg, te nam smeta čaša...

E, tu sada na snagu stupaju pravila za postavljanje stola za jelo kojih se treba pridržavati. Bilo da vam dolaze gosti ili jednostavno želite da priredite svečanu večeru za ukućane.


Tanjiri

Tanjiri se stavljaju na udaljenosti dva prsta od ivice stola, a svaki gost treba da ima 60 do 70 centimetara prostora oko sebe, znači od 30 do 35 centimetara po jednoj strani.

Stolica

Kako bi gosti neometano mogli ustajati od stola i sedati za sto, stolica treba da ima najmanje 50 centimetara prostora iza sebe.

Pribor za jelo

Pribor za jelo treba slagati prema redosledu jedenja, odnosno ono za poslednje jelo stavlja se uz ivicu tanjira.

Nije svejedno kakva je prilika u pitanju, a Architecturaldigest.com otkrio je i razlike u slaganju stola u zavisnosti od toga.



Svakodnevna večera

1. Postavite podmetače za jelo i na sredinu stavite tanjir.

2. Viljuška ide s leve strane, nož sa desne do tanjira i kašika kraj njega, sa spoljne strane

3. Čaša za vodu ide u desni ugao, iznad noža.

4. Salveta se može staviti ispod viljuške ili na tanjir.

Ležerni ručak

1. Opet prvo postavite podmetače za jelo i tanjire.

2. Ako poslužujete salatu, stavite jedan tanjirić za nju iznad velikog tanjira za glavno jelo.

3. S leve strane, do tanjira, stavite veliku viljušku, a s njene spoljne strane i onu za salatu.

4. Pravilo za nož, kašiku, salvetu i čašu isto je kao za svakodnevnu večeru.


Svečane prilike

1. Postavite stolnjak i tanjire – za glavno jelo, za salatu, ali i za hleb – on ide s leve strane glavnog tanjira.

2. Nož za maslac stavite horizontalno na tanjir za hleb.

3. Viljuška, nož i kašika slažu se isto kao u prethodnim prilikama, a kašika za desert stavlja se horizontalno iznad tanjira za glavno jelo.

4. Čaša za vodu ide u desni ugao iznad tanjura, bliže gostu, a ona za vino s njene spoljne strane.

5. Salvetu smotajte i stavite na tanjir za salatu.

6. Šoljica za kafu i posudica za sos treba da budu iznad čaša.


Glas javnosti/D03S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR