Glas Javnosti

Bivši inspektor za bezbednost hrane i majstor mesar, razotkriva trikove mesne industrije

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Diskonti nude meso i kobasice po nižim cenama dodajući velike količine vode i dodatke koji smanjuju sadržaj mesa

Franc Vol, bivši inspektor za bezbednost hrane i majstor mesar, objašnjava zašto su kobasice u diskontima tako jeftine, kako prepoznati kvalitetne proizvode i razotkriva trikove mesne industrije. Kako prenosi Chip.de, Vol je autor knjige "Schveinebande!" - Priznanje mesara. On je bivši majstor mesar i inspektor sa 50 godina iskustva, a u knjizi "Schveinebande!" razotkriva mračnu stranu mesne industrije.

Kako je moguće da diskonti nude meso i kobasice po znatno nižim cenama od mesara? Prema mišljenju ovog inspektora, iza ovoga stoje tri glavna trika u industriji:

1. Razblaživanje vodom

Da bi smanjili troškove, mnogi proizvođači svojim proizvodima dodaju velike količine vode. Kako kaže, čak 57 odsto vode sadrži jedno prosečno jeftino pakovanje iz diskonta.

  • Kako prepoznati vodu u kobasici: Čim otvorite pakovanje, primetićete kondenzaciju unutra, a sama kobasica je sjajna zbog sloja vode.

Vol pokazuje i jednostavan kućni test: izvadite šunku iz plastične ambalaže, izmerite je, a zatim je sušite u frižideru tri dana, umotanu u mesarski papir. Zatim ponovo izmerite. Razlika u težini pokazuje koliko je vode isparilo.

unsplash
foto: Pixabay


U njegovom testu diskontna šunka teži 200 grama, a nakon sušenja ostaje 146 grama - to je gubitak težine od skoro 30%.

2. Mešano meso

„Da bi mogla da se stavi tolika količina vode, šunka mora da se intenzivno obrađuje mašinama“, objašnjava Vol. Ako pogledate komad šunke na svetlu, videćete da je meso slepljeno, a ne iz jednog komada – što po pravilima treba da bude naznačeno na pakovanju.

3. Debela laž

Još jedan znak: nedostatak masne ivice. Kod industrijski obrađenog mesa mast se jednostavno „razbija” prilikom obrade u mašinama. „Kupcima je tada rečeno da je masno meso zdravije, a da je masnoća loša", kaže Vol.

4. Nedostatak rupe za kosti

Prava kuvana šunka dolazi sa buta ili plećke – komada mesa gde treba da ostane rupa od kosti. Ako ga nema, to je još jedan znak da se ne radi o prirodnom komadu mesa, već o visoko prerađenom proizvodu.


4 saveta majstora mesara: Kako prepoznati dobru kobasicu

  1. Vidljiva mišićna vlakna
  2. Prisutna masna ivica
  3. Koštana rupa na pravom mestu
  4. Bez sjaja (sjaj znači prisustvo vode)

Zašto je industrijska kobasica tako jeftina

Kobasice iz diskontnih radnji se često prave od mesa slabijeg kvaliteta, ostataka i nusproizvoda koji ostaju nakon prerade skupljih komada. Zbog toga je kvalitet niži, a nutritivna vrednost upitna.

Drugi razlog su dodaci i aditivi - sastojci koji povećavaju zapreminu proizvoda i smanjuju sadržaj mesa. Na ovaj način se proizvodi veća količina po nižoj ceni.

Osim što snižavaju kvalitet, ovi aditivi mogu negativno uticati i na zdravlje.

Konačno, supermarketi koriste masovnu proizvodnju i automatizovane procese, čime dodatno smanjuju troškove. Međutim, to dolazi po ceni zanatskog kvaliteta i tradicije, koji su još uvek prisutni u manjim, porodičnim mesnicama.




Glas javnosti /B06S 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR