Jako ste gladni i na kratkoj stanci za ručak pa ćete teško odvojiti vreme da sažvaćete svaki zalogaj hrane u finu kašu, ali zdravstveni stručnjaci kažu da je izuzetno važno steći naviku temeljitog žvakanja.
Nemačko udruženje zubnih tehničara ističe da je vrlo važno sažvakati svaki zalogaj hrane i do 30 puta, ako je to moguće, što je navika koja zahteva i pažljivo jedenje i samodisciplinu.
Istraživanja su pokazala da duže žvakanje hrane rasterećuje probavni sistem te pomaže da zubi i desni ostanu zdravi.
Desni se doslovno masiraju kad se tvrda hrana poput sirovog povrća ili hleba od celovitog brašna temeljito žvače, a to posledično poboljšava cirkulaciju krvi.
Stručnjaci za dentalnu higijenu kažu i da intenzivno žvakanje može sprečiti nastanak karijesa jer se pritom sastruže plak i izlučuje se više pljuvačke, što opet ima zdravstvenih prednosti jer pljuvačka štiti zube od kiselina i sadrži minerale koji održavaju caklinu jakom i zdravom.
Ne treba zaboraviti ni to da se ukus temeljito sažvakane hrane bolje oseća jer žlezde u usnoj šupljini izlučuju više pljuvačke koja podmazuje naše ukusne pupoljke, čineći ukuse intenzivnijima.
Ali naviku temeljitog žvakanja možete steći jedino ako za obroke odvojite dovoljno vremena.
Zdravstveni stručnjaci predlažu da jedete pažljivo i obratite pažnju na ukus i konzistenciju hrane.
Najvažnije je da gutate tek kada je tekstura hrane ‘razbijena’, to jest kad vam se u ustima stvori kaša.
Glas javnosti/ U01S