Od njenog nastanka 2021. godine, kao ručno rađenog proizvoda tridesetosmogodišnje preduzetnice Sarah Hamouda, britansko-egipatskog porekla koja već devet godina živi u Dubaiju, čokolada se dopala kupcima, pa je potražnja za njom bila veća nego što je ova mlada žena mogla da napravi.
Par objava na društvenim mrežama dodatno je pogurao stvar, pa je ova čokolada koja se proizvodi u nekoliko različitih varijanti postala planetarno popularna.
Foto: Insatgram
U nedostatku dovoljne količine originalne čokolade recepti su se brzo proširili na društvanim mrežama, pa je sada po originalnoj recepturi proizvode mnogi proizvođači čokolade širom sveta.
U Srbiji "Dubai čokolada" može da se kupi u prodavnici "Dori Berry" u TC Galerija u Beogradu i bez obzira na visoku cenu prodaje se, narodski rečeno, "kao alva".
- Imamo čokoladicu od 40 grama koja košta 280 dinara, dok veća od 180 grama košta 850 dinara. Prodajemo i luksuzno poklon pakovanje od oko 600 grama, koje sadrži tri velike čokolade različitog ukusa, a ono košta 3.000 dinara. U početku su ih više kupovala deca, a sada ih pazari i mlađa i starija populacija. Veoma često ih ljudi kupuju i za poklon. Ima ljudi koji nabave po šest - sedam velikih čokolada - kaže za Kurir biznis Teodora Samardžić, vlasnica čokolaterije "Dori Berry".
RECEPT ZA DUBAI ČOKOLADU
Na internetu je objavljen i recept pa ko želi da napravi svoju Dubai čokoladu moraće da nabavi kalup, dok potrebne sastojke može kupiti u prodavnicama sa bliskoistočnim proizvodima ili online.
Sastojci:
2 kašike neslanog putera
230 grama grubo seckane kadaif testenine
80-120 grama grubo iseckane mlečne čokolade
80-120 grama grubo iseckane tamne čokolade
pola šolje putera od pistaća
četvrtina šolje tahinija (pasta od susama)
Priprema:
Otopite puter u velikoj tiganju na srednjoj temperaturi. Dodajte kadaif i pržite ga dok ne postane tamno zlatno braon i hrskav. Pazite da ne zagori. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi.
U veliku činiju dodajte iseckanu čokoladu i stavite u mikrotalasnu pećnicu na dva minuta, zaustavljajući na pola vremena da promešate. Čokolada je gotova kad je potpuno otopljena i glatka.
U kalup za čokolade sipajte tanak sloj otopljene čokolade u svaki deo. Ostavite dovoljno prostora u svakom delu kalupa. Stavite u frižider da se stegne 10 minuta.
U velikoj činiji pomešajte tostirani kadaif, puter od pistaća i tahini. Dobro promešajte da se ravnomerno sjedini.
Izvadite kalup sa čokoladom iz frižidera i u svaki deo sipajte debeo sloj smese sa kadaifom, popunjavajući ga. Koristite kašiku da poravnate smesu. Sipajte preostalu otopljenu čokoladu preko smese i ravnomerno rasporedite. Stavite kalupe nazad u frižider na 30 minuta do sat vremena.
Izvadite čokolade iz kalupa. Čuvajte u frižideru i uživajte!
Foto: Instagram
Čokolada koja je zavrtela mozak ljubiteljima ovog slatkiša širom sveta prizvodi se u tri različita ukusa, a najpopularnija je ona sa pistaćima.
- Najtraženija je mlečna čokolada sa pistać kremom, pistać pastom i kadaifom i nju mušterije najviše kupuju. Imamo i mlečnu sa špekulas kremom i špekulas keksom, kao i belu čokoladu sa karamelom i slanim perecama. Proizvodimo ih u Srbiji, a sirovine uvozimo iz Italije i Turske. Pravimo ih po našim receptima, a ukusi su isti kao i kod originalnih Dubai čokolada. Postale su popularne letos, a cena je tolika, jer su i sve sirovine za nju poprilično skupe. Iako bi se Dubai čokoalda mogla napraviti kod kuće, to je neisplativo na malu količinu i zato je jeftinije kupiti gotovu čokoladu - objašnjava ova mlada preduzetnica.
Glas javnosti/K04S