Posluživanje i skladištenje hrane u plastičnim posudama uobičajena je praksa u razvijenom svetu. Milioni ljudi koriste plastični pribor i posude za hranu, a stručnjaci ipak preporučuju da je plastične posude bolje zameniti staklenim ili posudama od nerđajućeg čelika.
I pored česte upotrebe, zaboravljamo u kuhinjskom inventaru na plastične posude, kao i četkice za zube i sunđere, koje je potrebno, s vremena na vreme zameniti novim.
– Iako su mnoge plastične posude za hranu čvrste i mogu dosta dugo da traju, trebalo bi ih redovno menjati – kaže prof. dr Andrea De Vizcaya-Ruiz profesor zaštite životne sredine i zdravlja na radu sa University of California Irvine. Prvi znaci habanja i oštećenja su signal da je potrebno zameniti plastične posude novima. Plastične posude koje dobijamo u restoranima nisu namenjene za dugotrajnu upotrebu.
Potrebno je da proverimo da li u plastičnim posudama za hranu ima pukotina, ogrebotina, lepljivih površina ili iskrivljenja, jer je u slučaju oštećenja nemoguće dobro oprati ove posude.
Mrlje i mirisi od hrane znače da je vreme da zamenimo posudu. U ovakvim plastičnim posudama mogu se kriti ostaci hrane ili bakterija, koje mogu da utiču na ukus i zdravstvenu ispravnost hrane i čak da povećaju rizik od unakrsne kontaminacije. Potrebno je da hrana takođe bude dobro zatvorena jakim poklopcem, kako bi bila što duže sveža i kako bi se sprečio prodor štetnih mikroorganizama.
Moguće je da do oštećenja plastične posude dođe u mikrotalasnoj pećnici ili u mašini za pranje sudova.
– Savet je da izbegavamo zagrevanje plastičnih posuda za jednokratnu upotrebu u mikrotalasnoj pećnici ili pranje u mašini za sudove – rekla je Andrea De Vizcaya-Ruiz.
Na ovaj način dolazi do stvaranja mikroplastike, koja je moguća pretnja ljudskom zdravlju. Iako su plastični kontejneri označeni kao pogodni za korišćenje u mikrotalasnoj rerni ili mašini za pranje sudova, na kraju će neminovno doći do oštećenja. Bitno je da proverimo, s vremena na vreme, da li na plastičnim posudama ima znakova savijanja, topljenja ili pucanja usled izlaganja visokoj temperaturi.
– Kada su plastične posude izložene visokim temperaturama one mogu da počnu da ispuštaju toksične supstance, kao što su to ftalati i bisfenol A. Utvrđeno je da ove hemikalije remete hormonsku ravnotežu i da mogu da dovedu do problema sa reproduktivnim organima – navodi Andrea De Vizcaya-Ruiz.
Plastične posude nikada ne koristite za skladištenje hemikalija, kao što su motorno ulje ili farba, pa potom za čuvanje hrane.
– Ukoliko se posuda ne može pravilno očistiti, svaki kontaminat može lako dospeti u hranu. Takođe, ukoliko nepravno zatvorimo posudu može veoma lako doći do curenja i kvarenja hrane – kaže saradnik za savetovanje o bezbednosti hrane Martin Bucknavage sa Penn State Department of Food Science.
Glas javnosti/E klinika