Durijan, ogromni bodljikavi plod iz jugoistočne Azije, jedno je od najkontroverznijih voća na svetu. Dok ga jedni nazivaju "kraljem voća“, drugi ga opisuju kao "kralja smrada“.
Njegov miris je toliko jak i neprijatan da je zvanično zabranjen u mnogim hotelima, taksijima i avionima širom Malezije, Singapura i Tajlanda. Ipak, uprkos svom mirisu, durijan je izuzetno cenjen u lokalnoj gastronomiji i smatra se ekskluzivnim specijalitetom.
Uprkos reputaciji, durijan je izuzetno cenjen u lokalnim zajednicama. Nazivaju ga "kraljem voća“ i smatraju da njegova unutrašnjost ima jedinstvenu, bogatu aromu koja ne može da se poredi ni sa čim drugim.
Tekstura mu je kremasta, gotovo kao maslac, a ukus se opisuje kao mešavina badema, vanile, karamele i luka. Oni koji ga vole, tvrde da vredi proći kroz "smradni šok“ kako biste doživeli njegovu punu složenost.
Durijan se u azijskoj kuhinji koristi na bezbroj načina. Može se jesti svež, ali i dodavati u palačinke, sladolede, kolače, milkšejkove, pa čak i sosove za testeninu.
Njegov slatko-slan ukus idealno se uklapa u egzotične kombinacije, a koristi se i u fermentisanom obliku kao dodatak jelima s pirinčem ili ribom. Posebno popularan je durijan u tempuri ili kao punjenje za kolače od pirinčanog brašna.
Za one koji prvi put probaju durijan, iskustvo je često nezaboravno – ali ne uvek prijatno. Miris ume da odbije, a tekstura da zbuni. Ipak, ovo voće je idealno za avanturiste i ljubitelje autentične hrane, jer pruža jedinstven gastronomski doživljaj.
Nije neobično da turisti nakon početnog šoka, nekoliko dana kasnije, požele još. Durijan nije voće koje se voli odmah – ali kad ga zavolite, postaje kultna namirnica.
Glas javnosti /U01S