Glas Javnosti

OZNAKE NA PAKOVANJIMA JAJA KOJA ZBUNJUJU : Šta zapravo znače?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Keli Slentc, viša saradnica voditeljka marketinga u Organic Valley za Real simple pojašnjava da se jaja razvrstavaju u različite kategorije na temelju parametara kao što su težina, kvaliteta ljuske i unutrašnjeg kvaliteta.

Konačna ocena nema nikakve veze s veličinom, nutritivnom vrednošću ili rizikom od salmonele. Za ocenjivanje jaja važna je i unutrašnjeg i spoljnog kvaliteta. Težina i boja ljuske se takođe uzimaju u obzir.


Ministarstvo poljoprivrede SAD-a, kao i većina drugih država, klasifikuju jaja u u tri razreda: AA, A i B. Jaja razreda AA imaju visok kvalitet, s čvrstim belancima, žumancima bez nedostataka i čistim ljuskama bez pukotina.

Jaja razreda A slična su jajima razreda AA, ali imaju nešto niži unutrašnji kvalitet. Jaja razreda B primetno su drugačija, s mrljama, nepravilnim oblikom i veličinom i nižim unutrašnjim kvalitetom.

Slentc navodi da se jaja kategorije B najčešće ne prodaju u supermarketima, ali se obično koriste u komercijalnim proizvodima, na primer smrznuta jela ili pakovani proizvodi koji sadrže jaja kao sastojak.

Koja bi jaja trebalo da kupujete? Jaja razreda AA često su malo skuplja zbog boljeg kvaliteta. U supermarketima ćete uglavnom imati izbor između razreda AA i A.

Jaja razreda AA su najatraktivnija i ako vam je bitno kako vaše jaje izgleda (npr. za jela kao što su jaja na benediktinski način), odaberite tu klasu. No, ako ćete jaja koristiti za pečenje, možete uzeti i jaja razareda A.

Glas javnosti/N01S

Pratite nas na našoj Facebook , Instagram , Telegram , Tiktok , Jutjub stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR