Iako je toplina za upaljeno grlo vrlo ugodna i nakon ispijanja toplog čaja simptomi grlobolje se smiruju, budite oprezni.
Naime, prevrući čajevi, supa i druga kuvana hrana mogu dodatno pojačati grlobolju i oštetiti upaljeno tkivo ždrela. Pričekajte da se pripremljena hrana i piće malo ohladi i postane ugodna za gutanje.
Kiselina nikako nije prijatelj vašeg bolesnog grla i može dodatno pogoršati neugodne simptome peckanja, grebanja i boli.
Izbegavajte voće i voćne sokove koji sadrže veliku količinu kiseline (pomorandža, limun, grejpfrut). Isto važi i za salate sa sirćetom i turšiju.
Iako grgotanje slane vode značajno pomaže kod grlobolje, preslana hrana ima potpuno suprotan efekt. naime, velike količine soli "nagrizaju" tkivo ždrela i mogu pojačati simptome upale i izazvati još jaču grlobolju.
Izbegavajte slane grickalice i brzu hranu poput prženih krompirića i hamburgera.
Iako je ljuta i začinjena hrana dobra za sluznicu i može "odčepiti" sinuse to nije slučaj i kod grlobolje. Baš kao i kod kisele ili slane hrane i ljuti začini mogu pojačati simptome upale grla.
Začine poput tabaska, ljutih papričica ili feferona i hranu koja sadrži puno bibera trebalo bi izbegavati dok grlobolja ne prođe.
Upaljeno grlo vrlo je osetljivo na spoljašnje nadražaje pa ga čvrsta i oštra hrana koju gutamo može dodatno pogoršati.
Izbegavajte čipseve i orašaste polodove kao i hleb s tvrdom i hrskavom koricom.
(Glas javnosti/Superzena.b92/Zadovoljna.hr)