Đumbir je drevni začin i od davnina se koristi zbog svojih isceljujućih svojstava. Između ostalog, pomaže u eliminisanju suvišne sluzi u plućima.
Crni luk ima antikancerogena svojstva, posebno je efikasan u sprečavanju raznih bolesti disajnog sistema.
Kurkuma ili indijski šafran pun je vitaminina i minerala, a sadrži i zdrave omega 3 masne kiseline. Ima antivirusna, antibakterijska i antikancerogena svojstva pa svakako obogatite svakodnevnu ishranu ovim začinom.
-400 grama luka
-1 litar vode
-5 kašičica meda
-2 kašičice kurkume
-1 koren đumbira veličine palca
Stavite na vatru vodu i pustite da provri. Glavice luka narežite na četvrtine, raskomadajte koren đumbira i sve dodajte u vodu.
Ostavite da se kuva sve dok se količina vode ne smanji za pola.Zatim je procedite, dodajte kurkumu i med i sipajte u teglu.Kada se potpuno ohladi, stavite je u frižider gde ćete je inače čuvati.
Uzmajte dve kašičice ovog sirupa ujutro na tašte i uveče dva sata posle obroka.
(Glas javnosti/Opanak)