Jaja su omiljena namirnica mnogih, poznata po visokom sadržaju proteina, vitamina i minerala. Ipak, zbog holesterola često su bila na lošem glasu.
No, novija naučna istraživanja i prehrambene smernice menjaju takav pogled, ističući mnoge prednosti jaja i razjašnjavajući da li su bezbedna za svakodnevnu konzumaciju, piše Health.
Za većinu ljudi – da, jeste. Jedno jaje sadrži oko 180 do 200 miligrama holesterola. Iako su nekadašnje preporuke ograničavale dnevni unos holesterola na 300 miligrama i savetovale konzumaciju najviše tri jaja nedeljno, novija istraživanja pokazuju da holesterol iz hrane, na primer onaj iz žumanca, ima vrlo mali uticaj na nivo "lošeg“ LDL holesterola u krvi, prenosi Index.
Velika studija pokazala je da konzumacija jednog do šest jaja nedeljno može čak smanjiti rizik od smrti izazvane srčanim bolestima i moždanim udarom. I Američko udruženje za srce (AHA) podržava umerenu konzumaciju, jedno do dva jaja dnevno, kao deo ishrane koja čuva zdravlje srca.
Jaja su izuzetno hranljiva. Osim što su bogata proteinima, sadrže i zdrave masti, važne minerale (selen, holin, folat i gvožđe) te brojne vitamine, uključujući biotin, vitamine B12, A, D, E i K. Takođe, bogata su antioksidansima luteinom i zeaksantinom, koji su važni za zdravlje očiju.
Razlika između belanca i žumanca:
Najveća briga vezana za jaja odnosi se na holesterol, ali naučnici naglašavaju da su zasićene masti u ishrani veći problem. Iako jaje sadrži zasićene masti, količina nije velika – oko 1.5 grama po jajetu. Za poređenje, porcija od 85 grama govedine sadrži više od 5 grama zasićenih masti.
Nutricionistkinja Niki Fata ističe: "Jedino na šta treba obratiti pažnju kod svakodnevne konzumacije jaja jeste da ona ne zamene drugu vrednu hranu. Raznovrsna ishrana važna je da bi se obezbedili svi potrebni nutrijenti."
Način na koji pripremate jaja može značajno uticati na njihov nutritivni profil.
Nutricionistkinja Kristen Lorenc naglašava da većina zdravih odraslih osoba može bez problema jesti jaja svaki dan: "Jaja sama po sebi nisu opasna. Problem je često u onome što ide uz njih – poput slanine, sira ili putera. Bolji izbor je kombinacija jaja s povrćem i integralnim žitaricama."
Iako su prednosti konzumacije jaja dobro dokumentovane, neke grupe treba da budu opreznije. Osobe s povišenim holesterolom, srčanim bolestima ili dijabetesom trebalo bi da se posavetuju s lekarom ili nutricionistom, budući da neka istraživanja i dalje upozoravaju na moguću povezanost između unosa jaja i kardiovaskularnog rizika.
Američko udruženje za srce preporučuje jedno do dva jaja dnevno. Nutricionistkinja Rejčel Dikman objašnjava: "Ne postoji čvrsta granica, ali istraživanja sugerišu da sedam žumanaca nedeljno neće štetiti zdravlju kod prosečne osobe."
Belanca ne sadrže holesterol ni zasićene masti, što ih čini pogodnima za one koji žele povećati unos proteina bez dodatnih masti. Međutim, izbacivanjem žumanca gubite brojne važne hranljive materije.
Dikman savetuje: "Možete kombinovati cela jaja i dodatna belanca kako biste povećali unos proteina, a izbegli previše masti."
Glas javnosti U01S