Glas Javnosti

Da li su koštice lubenice bezbedne za jelo?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Mnogi još od detinjstva veruju u priču da će im "porasti lubenica u stomaku“ ako pojedu koštice

Lubenica je neizostavan deo letnjeg jelovnika – rashlađuje, gasi žeđ i osvaja slatkim, sočnim ukusom.

Ali dok uživamo u svakom zalogaju, često se zapitamo: da li treba vaditi koštice ili ih bezbrižno pojesti?

Mnogi još od detinjstva veruju u priču da će im „porasti lubenica u stomaku“ ako pojedu koštice. Međutim, stvarnost je daleko od toga. Stručnjaci potvrđuju da su koštice lubenice potpuno bezbedne za jelo, pa čak i korisne za zdravlje.

U svom sirovom obliku, koštice su bogate nutrijentima poput magnezijuma, gvožđa, cinka i proteina. Najveću korist od njih imamo kada se osuše i blago ispeku – tada postaju hrskava, hranljiva grickalica, slična semenkama bundeve ili suncokreta.


Naravno, ako pojedete nekoliko sirovih koštica dok jedete parče lubenice, nećete ni osetiti razliku. One jednostavno prođu kroz sistem za varenje, često i bez razlaganja. Ipak, osobe koje imaju problema sa varenjem možda bi trebalo da izbegavaju veće količine.

Zanimljivo je da se u nekim kulturama upravo koštice više cene od samog ploda. U Nigeriji i pojedinim delovima Azije, od njih se pripremaju razna jela i proteinski bogate paste.

Dakle, sledeći put kada zagrizete parče lubenice, ne morate se mučiti vađenjem svake koštice. Ako vam ne smetaju – slobodno ih pojedite.

Glas javnosti /U01S 

Pratite nas na našoj Facebook , Instagram , Telegram , Tiktok , Jutjub stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR