Stari je trik, pojedete pa vam nešto ne odgovara, pa uzmete pilulu protiv kiseline. Ako vam bude bolje posle 45 minuta, to je kiselina. Kakva soda bikarbona, čoveče?! Ona neutralizuje kiselinu na pola sata, i gotovo je dejstvo, nema ga. Moraju se uzimati lekovi koji imaju prolongirani efekat, soda bikarbona je princip - drži vodu dok majstori odu, objasnio je prof. dr Vojislav Perišić.
Doktor Perišić naglašava da postoje i "tihe kiseline" - stanja kada ne osećate klasičnu gorušicu, ali imate osećaj muke. U takvim situacijama, preporučuje specifičnu čajnu terapiju:
- Tada je najbolje da pijete čaj: pre doručka šolju čaja od kantariona (jedino on sadrži jedinjenje koje oblaže sluzokožu želuca), a posle doručka čaj od nane. Dobro bi bilo da tokom dana popijete ukupno oko četiri do pet šolja čaja od nane, savetuje doktor Perišić.
Kada je reč o ishrani, gastroenterolog Perišić izričito savetuje izbegavanje kisele vode sa mehurićima, jer ona "će napraviti problem". Umesto toga, predlaže raspoređivanje obroka tokom dana i fokusiranje na određene namirnice.
- Pet malih obroka dnevno, sa malo masnoća. Jedite lake ugljene hidrate, pire od krompira i šargarepe, napravite pire od jabuke, pa pojedite bananu. Barenu piletinu isto jedite, ona je odlična mada nema masnoće koja će nas "obradovati" kada je svarimo, objašnjava doktor.
Pored navedenih saveta, dr Perišić posebno ističe luk kao izuzetno zdravu namirnicu.
- Luk je hranljiv, ima kvercetin, Božja je namirnica. Moja pokojna majka ga je sekla na pola, pa da pocrni na plotni, pa ga je tako ubacivala u supu, znala je koliko je to zdravo, dodao je prof. dr Vojislav Perišić, naglašavajući njegovu nutritivnu vrednost.
Glas javnosti/T02S