Japanska jabuka (kaki) je slatko jesenko-zimsko voće. Kako bi poprimili svoju punu aromu, plodovi moraju biti potpuno zreli, skoro crveni, pa se obično beru kasnije ujesen, nakon prvih mrazeva. Sazrevanjem, plod postaje sočan, sladak, i prijatnog ukusa, i tada može da se jede kašičicom. Boja može da varira od svijetlo žute, preko narandžaste pa sve do tamno crvene.
Dobar vid
Ovo ukusno voće je, pored vitamina A, C i K, i odličan izvor zeaksantina. Ovi antioksidansi, koji se često nazivaju “vitamini za oči“, štite oči od oboljenja koja su karakteristična za starije osobe, poput katarakte i makularne degeneracije umanjujući efekte oksidativnog stresa.
Prevencija kancera
Japanska jabuka je puna antioksidansa poput vitamina A, C i K. Antioksidansi štite organizam od posljedica oksidativnog stresa što može pomoći u jačanju imunog sistema i odbrani od bolesti. Posljedice oksidativnog stresa često su povezane sa hroničnim oboljenjima poput srčanih oboljenja i raznih vrsta kancera.
Mršavljenje
Japanske jabuke su odličan izvor dijetalnih vlakana s obzirom da sadrže šest grama vlakana po voćki (24 posto preporučljivog dnevnog unosa). Dijetalna vlakna su ključna za mršavljenje jer ubrzavaju probavu i smanjuju apetit.
Da li je japanska jabuka bolja od obične jabuke?