Glas Javnosti

Jedite pistaće, a evo i zašto

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Pistaći nisu samo ukusna grickalica, oni su prepuni vrednih hranjivih materija. Sadrže zdrave masnoće, proteine, vlakna i antioksidanse, a u njima se uživa već hiljadama godina.

Osim što su savršeni sami, često se koriste i u sladoledima, desertima i salatama. U nastavku otkrijte nekoliko razloga zašto ih uvrstiti u ishranu.
 
1. Bogatstvo hranjivih materija
 
U 28 grama pistaća (otprilike 49 komada) nalazi se 6 g proteina, 3 g vlakana, obilje vitamina B6, kalijuma i bakra. Vitamin B6 važan je za regulaciju šećera u krvi i stvaranje hemoglobina.

2. Antioksidansi
 
Antioksidansi štite ćelije od oštećenja. Pistaći su bogati luteinom i zeaksantinom, ključnima za zdravlje očiju, kao i polifenolima koji pomažu u zaštiti srca i od raka, piše Healthline.

3. Malo kalorija, puno proteina
 
U poređenju s drugim orašastim plodovima, pistaći imaju manje kalorija, 159 po porciji. Uz to sadrže visok udeo esencijalnih aminokiselina.

4. Mogu pomoći kod mršavljenja
 
Vlakna i proteini iz pistaća stvaraju osećaj sitosti. Neka istraživanja sugerišu da redovna konzumacija može pomoći u snižavanju indeksa telesne mase i krvnog pritiska.
 
5. Pogodni za crevnu floru
 
Vlakna u pistaćima hrane korisne crevne bakterije i podstiču proizvodnju butirata (buterne kiseline).
 
6. Snižavaju holesterol i pritisak
 
Istraživanja pokazuju da pistaći mogu pomoći u smanjenju LDL holesterola i krvnog pritiska, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti.
Glas javnosti /B03S 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR