U 28 grama pistaća (otprilike 49 komada) nalazi se 6 g proteina, 3 g vlakana, obilje vitamina B6, kalijuma i bakra. Vitamin B6 važan je za regulaciju šećera u krvi i stvaranje hemoglobina.
Antioksidansi štite ćelije od oštećenja. Pistaći su bogati luteinom i zeaksantinom, ključnima za zdravlje očiju, kao i polifenolima koji pomažu u zaštiti srca i od raka, piše Healthline.
3. Malo kalorija, puno proteina
U poređenju s drugim orašastim plodovima, pistaći imaju manje kalorija, 159 po porciji. Uz to sadrže visok udeo esencijalnih aminokiselina.
4. Mogu pomoći kod mršavljenja
Vlakna i proteini iz pistaća stvaraju osećaj sitosti. Neka istraživanja sugerišu da redovna konzumacija može pomoći u snižavanju indeksa telesne mase i krvnog pritiska.
5. Pogodni za crevnu floru
Vlakna u pistaćima hrane korisne crevne bakterije i podstiču proizvodnju butirata (buterne kiseline).
6. Snižavaju holesterol i pritisak
Istraživanja pokazuju da pistaći mogu pomoći u smanjenju LDL holesterola i krvnog pritiska, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti.