Akumulacija toksina u telu opterećuje bubrege i jetru, usporava metabolizam i otežava apsorpciju vitamina i mineralnih soli.
Zbog toga je veoma važno povremeno vršiti detoksikaciju organizma kako bi se izbeglo preopterećenje toksinima.
Međutim, postoje jasni pokazatelji akumulacije toksina u telu. Konkretno, to su:
– otok
– osip po koži
– umor
– glavobolja
– višak sebuma
– gastrointestinalna iritacija
– koža bez sjaja
– perut
– gubitak kose
Oni imaju tendenciju da se akumuliraju u organima odgovornim za njihovo uklanjanje.U pitanju su: bubrezi, jetra, koža i creva.
Sada da vidimo koje vrste hrane su korisne za pročišćavanje i detoksikaciju organizma nakon perioda preterivanja.
Poželjna je hrana bogata vodom, vlaknima, vitaminima i antioksidansima.
Ovo su namirnice koje bi trebalo da preferirate:
– integralne žitarice
– povrće: posebno zeleno lisnato povrće (spanać, cikorija, blitva, zelena salata) i povrće iz grupe Crucifera (savojski –
kupus, kupus, karfiol, brokoli, prokelj)
– riba, najbolje plava (skuša, svež losos) jer je bogata omega 3 masnim kiselinama.
– mahunarke
– jaja: 1-2 puta nedeljno
– začini i aromatično bilje po ukusu, umesto soli
– sveže sezonsko voće
– začini: ekstra devičansko maslinovo ulje, sirće, limunov sok, jabukovo sirće.
Glas javnosti/ N01S