No, koliko je to zapravo dobro za vaš organizam?
Kako navodi EatThis, postoji nekoliko stvari zbog kojih bi trebalo ograničiti svakodnevni unos čipsa. S tim u vezi, otkrivaju šta će se dogoditi vašem telu ako pojedete jednu kesicu čipsa.
Ako uživate u svakodnevnom jedenju čipsa, velika je verovatnoća da ćete početi da gomilate kilograme. Istraživači sa Univerziteta Deakin otkrili su da oni koji konzumiraju previše soli na kraju žude za masnom hranom i jedu je više masne hrane.
Što više slanog čipsa jedete, to ćete ga više hteti, a to dovodi do gojejna. Osim toga, jedna studija sa Harvarda otkrila je da su učesnici koji su jeli čips kao deo ishrane dobijali na težini svake godine u kojoj su bili testirani.
Jeste li se ikada našli u situaciji da bezumno jedete kesicu čipsa, samo da biste pogledali dole i videli da nema ničega osim mrvica? Uspešno ste došli do dna kese, prilično brzo. Zapravo, postoji razlog zašto, a sve to ima veze sa zvukom "krckanja" koji čips proizvodi.
Jedna studija je otkrila da su učesnici povezivali glasan zvuk hrskanja sa svežinom hrane, čineći je poželjnijom. Druga zbirka studija objavljena u časopisu Appetite otkrila je da su učesnici verovatnije konzumirali više čipsa ako je kesa čipsa bila označena kao "hrskava" te su jeli više čipsa kada su mogli da čuju zvuk hrskanja, u poređenju kada su imali slušalice i zvuk je bio blokiran.
Niskokalorični proizvodi mogu uzrokovati nakupljanje masnih naslaga na stomaku
Ako hranu doživljavate kao svežiju, mislite da je poželjnija, a to vas može dovesti do toga da pojedete celu kesu čipsa u odjednom. To objašnjava zašto se to može događati svaki put kada jedete čips.
Kada pogledate nutritivnu analizu standardne kesice čipsa, videćete da ima visok udeo kalorija, masti i natrijuma, ali nizak udeo hranjivih stvari. Iz čipsa ne dobijate puno jer se često prži. Kada jedete hranu kojoj nedostaje bilo kakva stvarna nutritivna vrednost, generalno ćete pojesti više jer ćete brže ogladneti.
Postoji mnoštvo dokaza koji podupiru ideju da je visok unos natrijuma povezan sa većim rizikom od visokog krvnog pritiska. Jedna od glavnih komponenti čipsa od krompira je količina natrijuma. Oni su tipična slana grickalica, stoga ne čudi da su prepuni soli.
Ako redovno jedete slane grickalice poput čipsa od krompira, s vremenom ćete dobiti rizik od razvoja hipertenzije. Jedna studija pronašla je vezu između jedenja čipsa od krompira i povećanja broja srčanih bolesti pa ako želite da najbolje zaštitite svoje srce, izbjegavate čips.
Glas javnosti /U01S