Za većinu ljudi doručak podrazumeva ispijanje kafe sa mlekom kapućina ili drugih kombinacija koje kombinuju mleko i kafu – često sa keksom, grickalicama i kroasanima.
U stvarnosti, ova vrsta doručka nije baš zdrava: naročito kombinacija kafe i mleka može biti izvor nadimanja i drugih manjih tegoba od kojih možda patite.
Samo mleko može nekim ljudima da bude teško svarljivo: kod odraslih, enzim odgovoran za cepanje laktoze (laktaze) ima tendenciju da se smanji.
Iz tog razloga, ispijanje kravljeg mleka često je povezano sa nadimanjem i drugim gastrointestinalnim problemima.
Ali ne samo to: ako u mleko dodate kafu, koja je kisela materija, kombinacija je teža i to dovodi do produženja procesa varenja, koji može da traje i do tri sata.
Oni sa zdravim crevima mogu nastaviti da piju mleko i kafu ujutru ili u bilo koje drugo doba dana, dok oni koji pate od kolitisa, sindroma iritabilnog creva ili netolerancije na laktozu treba da izbegavaju ovu kombinaciju.
Rešenja za zdraviji doručak postoje i podjednako su ukusna – sve je stvar navike.
Pre svega, kravlje mleko je moguće zameniti napitkom biljnog porekla na bazi soje, badema, ovsa, pirinča ili lešnika. Mogućnosti na tržištu su zaista beskrajne i svako će moći da izabere ono što mu najviše odgovara.
Alternativno, možete se odlučiti za čaj ili sveže ceđeni sok od pomorandže.
Glas javnosti/ N01S